Sernik świąteczny
© Dar1930/Fotolia.com
Styl życia

Wytworny i zarazem klasyczny – przepis na sernik świąteczny

Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało.

Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało.

Tradycyjny, perfekcyjny sernik świąteczny

Wskazówki:

  • jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, przepuść ser przez praskę;
  • kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, składniki, które trzymasz w lodówce, wyjmij z niej;
  • zwróć uwagę, aby kupić cukier waniliowy, a nie wanilinowy;
  • jeśli nie chcesz dekorować sernika czekoladą, równie dobrze możesz użyć cukru pudru lub lukru;
  • jeżeli nie wiesz, czy białka są dobrze ubite, odwróć garnek do góry nogami (białka powinny pozostać na swoim miejscu);
  • jeśli zależy ci na tym, aby sernik zachował jak najbielszy kolor, w trakcie pieczenia przykryj go folią aluminiową;
  • sernik najlepiej smakuje po kilkudniowym wychłodzeniu.

 

Składniki:

  • kilogram białego, tłustego sera,
  • 2 szklanki drobnego cukru,
  • 10 jajek z wolnego wybiegu,
  • 300 gramów masła,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 duży budyń waniliowy (40 gramów),
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%;
  • laska wanilii;
  • torebka cukru waniliowego;
  • garść rodzynek;
  • skórka otarta z jednej pomarańczy;
  • 100 gramów mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki tłustego mleka;
  • 2 łyżki płatków migdałowych;
  • bułka tarta do posypania formy.

 

Czas wykonania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Trzy razy zmiel ser w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do garnka włóż 250 gramów masła.
  • Utrzyj masło mikserem.
  • W trakcie ucierania masła, dodawaj po około 200 gramów twarogu, aż powstanie jednolita masa.
  • W oddzielnym naczyniu oddziel żółtka od białek.
  • Utrzyj żółtka z cukrem.
  • Dodaj żółtka z cukrem do masy serowej.
  • Miksuj składniki w garnku.
  • Do garnka dodaj kaszę mannę, budyń, pokruszoną laskę wanilii i cukier waniliowy – połącz wszystkie składniki.
  • W oddzielnym naczyniu ubijaj śmietanę, aż będzie gęsta i sztywna.
  • Białka ubij na pianę.
  • Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i białka, a także rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Delikatnie połącz wszystkie składniki.
  • Tortownicę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą, przelej masę serową i wyrównaj łyżką.
  • Piecz na środkowej pozycji w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę (bez termoobiegu).
  • Sernik zostaw w lekko uchylonym piekarniku do momentu aż ostygnie.
  • Ciasto przełóż do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
  • Po wychłodzeniu sernika, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszaj ją z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta.
  • Rozsmarowaną czekoladę udekoruj płatkami migdałowymi.

Smacznego!

 

Sernik jest delikatny w smaku i bardzo dobrze się kroi. Ma konsystencję zwartą i jednocześnie puszystą. Sernik powinien zadowolić także dzieci, które nie przepadają za ciastami z kremem (ma również więcej wartości odżywczych i jest bardziej sycący).


Deser z sera koziego.
©yuliiaholovchenko/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na ciekawe desery z koziego sera
Desery z koziego sera smakują fenomenalnie. Są łatwe w przygotowaniu i zaspokajają podniebienia nawet największych smakoszy.

Desery z koziego sera smakują fenomenalnie. Są łatwe w przygotowaniu i zaspokajają podniebienia nawet największych smakoszy.   Kozi ser zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Jest też bogaty w wapń, potas i magnez, niezbędne do prawidłowej budowy i rozwoju kości, mięśni oraz mózgu. Kozi ser wspomaga również prawidłową pracę serca i nerek. Sernik z koziego sera Sernik na zimno z koziego sera z dodatkiem limonki to deser delikatny i nieziemsko smaczny. Idealny na niedzielne popołudnie z całą rodziną.   Potrzebujesz: tortownicy, miski.   Składniki: 500 g koziego mleka, 500 g herbatników, 80 g masła, śmietana, 1 limonka, 40 g mąki, 4 jaja, szczypta gałki muszkatołowej, 150 g cukru.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wysmaruj masłem tortownicę. Zmiel herbatniki. Rozpuść masło. Wymieszaj herbatniki z masłem. Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj ser kozi, cukier, żółtka, gałkę muszkatołową, mąkę i śmietanę. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Wrzuć skórkę do miski. Wlej sok z limonki. Wymieszaj wszystko. Ubij pianę z białek. Dodaj ją do masy i wymieszaj. Wlej wszystko do tortownicy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut. Po upieczeniu wstaw do lodówki na 3 godziny. Podawaj na zimno.  Smacznego! Panna Cotta z kozim serem Sztandarowy włoski deser przygotowany z koziego sera, śmietany kremówki z dodatkiem wiśni. Panna Cotta jest prosta i niesamowicie pyszna .   Potrzebujesz: garnka, rondelka, blendera.   Składniki na 4 porcje: 300 ml śmietany kremówki 30%, 150 g koziego sera, 50 g cukru, pół laski wanilii, 8 g...

Biszkopt miodowy jest położony na półmisku i pokrojony na kawałki.
©elena_hramowa/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić domowego królewca, czyli placek miodowy przełożony kremem waniliowym i biszkoptem
Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.

Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.   Do ciasta można użyć polewy czekoladowej kupionej w sklepie lub zrobić ją domowym sposobem. Wystarczy mleko połączyć z kakao, cukrem lub miodem oraz masłem . Całość, po rozpuszczeniu, gotuje się przez chwile na małym ogniu, a po lekkim ostygnięciu wylewa na wierzch ciasta. Przepis na królewca Potrzebujesz : miksera, 3 form do pieczenia (jednakowej wielkości), stolnicy, garnka.   Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.   Składniki na placek miodowy: 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 125 gramów schłodzonej margaryny (pół kostki), 1 łyżeczka sody oczyszczonej .   Składniki na krem waniliowy: 500 mililitrów mleka, 1 kostka masła (250 gramów), 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki cukru waniliowego.   Czas przygotowania: 1,5 godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Biszkopt : Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka i miksuj przez 1 minutę. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj na niskich obrotach. Masę biszkoptową wylej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.   Placek miodowy: Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i wysyp ją na stolnicę. Dodaj...

Czekoladowy tort na paterze ze szkła
©hansgeel/Fotolia
Styl życia
Kuchnia węgierska: Tort Dobosa – biszkopt z kremem czekoladowym i karmelem
Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.

Tort Dobosa (czytaj: dobosza) został wymyślony przez węgierskiego cukiernika Józefa Dobosa. W okresie istnienia Austro-Węgier był popularny w Budapeszcie, Wiedniu, ale również w polskiej Galicji. Tort Dobosa przygotowuje się z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z dodatkiem m.in. masła, cukru i kakao.   Gdy Józef Dobos w 1885 roku opracowywał swój tort, przyświecała mu idea stworzenia deseru, który przy ówczesnych technikach chłodzenia wytrzyma co najmniej tydzień bez utraty jakości. Dzięki zastosowaniu cienkich warstw biszkoptów, tort był stabilny, zaś wierzch polany karmelem , chronił ciasto przed przesuszeniem i wyschnięciem. Węgierski Tort Dobosa Tort Dobosa dzięki składnikom i zastosowanej konstrukcji idealnie nadaje się na przyjęcia i spotkania trwające nawet kilka godzin. Smakuje przepysznie.   Potrzebujesz: papieru do pieczenia, folii, miksera,   Składniki na 12 porcji:   Ciasto: 250 g masła, 120 g cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól (szczypta).   Masa: opakowanie budyniu czekoladowego, pół litra mleka, 1 żółtko, 3 łyżki cukru, 100 g gorzkiej czekolady , 350 g masła.   Karmel: 200 g cukru.   Czas przygotowania: 120 minut (plus noc oczekiwania) Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj kolejne żółtka. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno. Masę z białek wmieszaj do masy maślanej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj w misce. Dodaj do przygotowanej masy maślano-jajecznej i wymieszaj. Ciasto podziel na 8 równych części. Na papierze do...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner