Jak smakuje yerba mate? Jak przygotować yerba mate? Parzenie yerba mate krok po kroku
Yerba mate nie jest herbatą, dlatego nie parzy się jej tak jak herbatę. Susz wsypuje się do specjalnego naczynia zwanego matero nawet do ¾ jego objętości. Ważne jest by woda, którą zalewana jest yerba nie była zagotowana. Ciekawym sposobem na przygotowanie napoju z ostrokrzewu paragwajskiego jest zalanie suszu zimną, wręcz lodowatą wodą. Takie rozwiązanie o nazwie terre jest bardzo praktyczne w czasie upałów.
Yerba mate nie jest herbatą, dlatego nie parzy się jej tak jak herbatę. Susz wsypuje się do specjalnego naczynia zwanego matero nawet do ¾ jego objętości. Ważne jest by woda, którą zalewana jest yerba nie była zagotowana. Ciekawym sposobem na przygotowanie napoju z ostrokrzewu paragwajskiego jest zalanie suszu zimną, wręcz lodowatą wodą. Takie rozwiązanie o nazwie terre jest bardzo praktyczne w czasie upałów.
Smak yerba mate trudno porównać do czegokolwiek. Jest uzależniony od intensywności naparu. Wyczuwalne są delikatne wędzone nuty i gorycz. Do picia mate trzeba się przyzwyczaić, dlatego na początek najlepiej przyrządzać ją z kilku-kilkunastu łyżeczek, stopniowo zwiększając ich liczbę. Na rynku dostępne są różne rodzaje mate z aromatycznymi dodatkami, np. cytryny, opuncji czy limonki. Na wstępie przygody z yerba mate można skorzystać z tego udogodnienia.
Sposób parzenia yerba mate krok po kroku
- Wsyp susz do naczynia, może to być matero, tykwa, a nawet zwykła szklanka lub kubek. Odmierz 6-10 łyżeczek, z czasem będziesz pić yerba mate przygotowaną z ilości suszu wypełniającej matero w ½ a nawet ¾ objętości.
- Bardzo ważne dla komfortu picia mate jest pozbycie się pyłu. W tym celu przykryj naczynie dłonią i przechyl o 180 stopni, tak by susz dotknął twojej dłoni, pamiętaj trzymaj ją mocno, aby nic się nie wysypało, teraz potrząśnij. Przekręć naczynie i opłucz dłoń z proszku. Możesz tę czynność powtórzyć kilkukrotnie.
- Odwracając naczynie po raz ostatni, delikatnie odsuń dłoń w taki sposób, by w przestrzeń między dnem a suszem włożyć bombiję. Nie mieszaj nią suszu, ponieważ skutecznie zatkasz jej otwory. Naczynie z rurką postaw na stole lub ociekaczu zlewozmywaka – w czasie zalewania można bardzo łatwo wlać za dużo wody.
- Podgrzej wodę do 80-85 stopni Celsjusza. Tutaj przyda ci się termometr spirytusowy lub czajnik z termostatem. Gorącą wodą zalej susz. Po kilku minutach konieczne będzie dolanie wody. Mieszkańcy Ameryki Południowej wierzą, że ubytek płynu to skutek tego, że pierwszy łyk yerba zawsze bierze święty Tomasz. Po kilku minutach mate jest gotowa do picia.
- Uzupełniaj ubytek wody, najlepiej po każdych 2-3 łykach. Aby za każdym razem nie podgrzewać wody do „dolewki”, najlepiej mieć termos. Wodę możesz uzupełniać do momentu, gdy zaczniesz wyczuwać, że smak stracił intensywność. Bardzo praktyczne są pojemne matero, np. 300 ml.
Yerba mate jest również dostępna w saszetkach do ekspresowego zaparzania (cocido). Nie jest to pochwalana metoda picia mate, ale można w ten sposób przekonać się, czy jej smak będzie ci odpowiadał. Yerba mate w torebkach zalej wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza i zaczekaj 3-5 minut, aż się „zaparzy”. W tym przypadku też możesz uzupełniać ubytek wody, dolewając nową.