Reklama

Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.

Reklama

Souvlaki to typowy grecki fast-food. W krajach śródziemnomorskich podaje się do niego sałatkę wiejską, znaną w Polsce jako sałatka grecka. Niektóre lokale souvlaki serwują z ryżem lub frytkami.

Souvlaki – pyszne greckie szaszłyki z sosem tzatziki

Tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki to świetny pomysł na pożywny obiad. Mięso można nakładać do chlebków pita i faszerować ulubionymi warzywami.

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • blachy do pieczenia,
  • patyczków do szaszłyków,
  • folii spożywczej,
  • papieru do pieczenia,
  • naczynia żaroodpornego,
  • ręcznika papierowego.

Składniki na 4 porcje:

Pita:

  • 20 g drożdży,
  • szklanka wody,
  • łyżeczka cukru ,
  • 500 g mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki oregano.

Souvlaki:

  • 500 g karkówki,
  • 2 cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 300 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • tymianek (do smaku),
  • mięta (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Sos tzatziki:

  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól (do smaku),
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 ogórki.

Czas przygotowania: 90 minut + kilka godzin marynowania

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Pita:

  • Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj łyżki cukru.
  • Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw na 10 minut.
  • Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody.
  • Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży.
  • Miksuj przez ok 8 minut.
  • Wyrobione ciasto posmaruj oliwą, przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto wyłóż na deskę do krojenia, nadaj formy rulonu i podziel na 4 części.
  • Porcje ciasta ponownie wyrób i uformuj z nich kuleczki.
  • Gotowe kuleczki odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

Souvlaki:

  • Do naczynia żaroodpornego dodaj skórki i sok z cytryn, posiekany czosnek, ostrą paprykę w proszku, tymianek, miętę, wino oraz oliwę.
  • Marynatę dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  • Umytą oraz pokrojoną w paski karkówkę nadziej na patyczki do szaszłyków i włóż do marynaty.
  • Naczynie przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.

Sos tzatziki:

  • Do miski wlej jogurt i dodaj do niego posiekany czosnek.
  • Całość dopraw solą.
  • Do jogurtu dodaj starty ogórek (dobrze odsączony z wody).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.

Całe danie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę marynaty z szaszłyków.
  • Souvlaki smaż po obu stronach przez 3 minuty.
  • Następnie podsmażone ułóż w naczyniu żaroodpornym (dla utrzymania ciepła).
  • Na czystej patelni rozgrzej oliwę i smaż pitę przez 3 minuty z obu stron, przykrywając co jakiś czas przykrywką.
  • Na talerz wyłóż szaszłyki, sos tzatzyki oraz upieczone pity.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama