Przepis na prawdziwe souvlaki po grecku z chlebkiem pita i sosem tzatziki
Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.
Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.
Souvlaki to typowy grecki fast-food. W krajach śródziemnomorskich podaje się do niego sałatkę wiejską, znaną w Polsce jako sałatka grecka. Niektóre lokale souvlaki serwują z ryżem lub frytkami.
Souvlaki – pyszne greckie szaszłyki z sosem tzatziki
Tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki to świetny pomysł na pożywny obiad. Mięso można nakładać do chlebków pita i faszerować ulubionymi warzywami.
Potrzebujesz:
- miksera,
- blachy do pieczenia,
- patyczków do szaszłyków,
- folii spożywczej,
- papieru do pieczenia,
- naczynia żaroodpornego,
- ręcznika papierowego.
Składniki na 4 porcje:
Pita:
- 20 g drożdży,
- szklanka wody,
- łyżeczka cukru ,
- 500 g mąki,
- łyżeczka soli,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki oregano.
Souvlaki:
- 500 g karkówki,
- 2 cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml czerwonego wina,
- 300 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- tymianek (do smaku),
- mięta (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Sos tzatziki:
- 500 g jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól (do smaku),
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 ogórki.
Czas przygotowania: 90 minut + kilka godzin marynowania
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Pita:
- Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj łyżki cukru.
- Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą.
- Miskę przykryj ścierką i odstaw na 10 minut.
- Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody.
- Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży.
- Miksuj przez ok 8 minut.
- Wyrobione ciasto posmaruj oliwą, przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto wyłóż na deskę do krojenia, nadaj formy rulonu i podziel na 4 części.
- Porcje ciasta ponownie wyrób i uformuj z nich kuleczki.
- Gotowe kuleczki odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
Souvlaki:
- Do naczynia żaroodpornego dodaj skórki i sok z cytryn, posiekany czosnek, ostrą paprykę w proszku, tymianek, miętę, wino oraz oliwę.
- Marynatę dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Umytą oraz pokrojoną w paski karkówkę nadziej na patyczki do szaszłyków i włóż do marynaty.
- Naczynie przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.
Sos tzatziki:
- Do miski wlej jogurt i dodaj do niego posiekany czosnek.
- Całość dopraw solą.
- Do jogurtu dodaj starty ogórek (dobrze odsączony z wody).
- Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.
Całe danie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Na patelni rozgrzej odrobinę marynaty z szaszłyków.
- Souvlaki smaż po obu stronach przez 3 minuty.
- Następnie podsmażone ułóż w naczyniu żaroodpornym (dla utrzymania ciepła).
- Na czystej patelni rozgrzej oliwę i smaż pitę przez 3 minuty z obu stron, przykrywając co jakiś czas przykrywką.
- Na talerz wyłóż szaszłyki, sos tzatzyki oraz upieczone pity.
Smacznego!
- Krzew owocowy o słodko-kwaśnych owocach odpronych na mróz i suszę to wiciokrzew kamczacki. Zobacz, jakie właściwości ma jagoda kamczacka.
- Czy wiesz, że w Chinach do herbaty podaje się... pierogi? Zobacz, z czego robi się dim sum czyli lekkie przekąski do herbaty.
- Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź, nasz przepis na dolmades – grecką potrawę z mięsa i ryżu z sosem.