Reklama

Sok z pigwy to skuteczne lekarstwo na przeziębienie i grypę w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia organizm i poprawia pracę układu pokarmowego. Do zrobienia go w domu wystarczy kilogram owoców pigwy i pół kilograma cukru.

Reklama

Aby przygotować sok z pigwy należy na początku wszystkie owoce pigwy obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić na plasterki.

Potrzebujesz:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 0,5 kg cukru,
  • słoik.

Sposób przygotowania:

1. Pokrojone owoce pigwy układamy do słoika warstwami, przy czym każdy plasterek posypujemy oddzielnie cukrem.

2. Odkładamy je na 5 dni do ciepłego miejsca (codziennie należy potrząsać słoik w celu zmieszania).

3. Odlewamy sok do mniejszych słoików i pasteryzujemy (wkładamy słoiki do gotującej się wody przez około 10 minut).

Dzięki pasteryzacji napój będzie dłużej zdatny do picia. Sok z pigwy do herbaty podawany jest często dzieciom podczas infekcji gardła i przeziębień. Łączony z miodem tworzy naturalną ochronę organizmu – wzmacnia układ odpornościowy. Sok z pigwy także rozgrzewa organizm.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama