Przepis na sok z pigwy do herbaty – skuteczny sposób na przeziębienie
Sok z pigwy to skuteczne lekarstwo na przeziębienie i grypę w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia organizm i poprawia pracę układu pokarmowego. Do zrobienia go w domu wystarczy kilogram owoców pigwy i pół kilograma cukru.
Sok z pigwy to skuteczne lekarstwo na przeziębienie i grypę w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia organizm i poprawia pracę układu pokarmowego. Do zrobienia go w domu wystarczy kilogram owoców pigwy i pół kilograma cukru.
Aby przygotować sok z pigwy należy na początku wszystkie owoce pigwy obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić na plasterki.
Potrzebujesz:
- 1 kg owoców pigwy,
- 0,5 kg cukru,
- słoik.
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone owoce pigwy układamy do słoika warstwami, przy czym każdy plasterek posypujemy oddzielnie cukrem.
2. Odkładamy je na 5 dni do ciepłego miejsca (codziennie należy potrząsać słoik w celu zmieszania).
3. Odlewamy sok do mniejszych słoików i pasteryzujemy (wkładamy słoiki do gotującej się wody przez około 10 minut).
Dzięki pasteryzacji napój będzie dłużej zdatny do picia. Sok z pigwy do herbaty podawany jest często dzieciom podczas infekcji gardła i przeziębień. Łączony z miodem tworzy naturalną ochronę organizmu – wzmacnia układ odpornościowy. Sok z pigwy także rozgrzewa organizm.
- Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu we krwi, zacznij pić sok z granatu, który możesz samodzielnie przygotować w domu.
- Napełnij swój organizm odpowiednią dawką witaminy C i zacznij regularnie spożywać sok z jabłek.
- Wiśnie to smaczne owoce, z których możesz uzyskać wiśniowy sok do deserów lub do rozcieńczania.
- Jeśli posiadasz w domu sokowirówkę lub blender możesz pozwolić sobie na przygotowanie soków oczyszczających.
- Jeśli chcesz wspomóc procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie zacznij pić oczyszczające soki z warzyw.