Sok z czarnej porzeczki - proste przepisy na soki porzeczkowe: słodki lub niskokaloryczny
Sok z czarnej porzeczki - proste przepisy na soki porzeczkowe: słodki lub niskokaloryczny
Bardzo zdrowy, lekko słodzony sok z czarnej porzeczki bez konserwantów i sztucznych barwników przygotujesz w domu w 20 minut. Jeśli będziesz pasteryzować butelki bądź słoiki, nie zapomnij wcześnie wyparzyć ich we wrzątku, razem z zakrętkami.
Czarna porzeczka jest niezwykle zdrowa - zawiera ogromną ilość witaminy C oraz A, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega chorobom oczu, obniża poziom cholesterolu i cukru.
Rozłożone pojedynczą warstwą czarne porzeczki z powodzeniem można mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez długie miesiące. Po rozmrożeniu nadają się do przyrządzania deserów, sosów do mięs, dżemów oraz cenionych soków.
Chcesz kupić wyciskarkę, aby przygotowywać zdrowe i świeże soki? Wejdź na tę stronę i pobierz kody rabatowe Komputronik.
Przepis na sok z czarnej porzeczki - niskokaloryczny
Składniki na dietetyczny sok z czarnej porzeczki (5 małych słoiczków):
- 1 kilogram czarnych porzeczek,
- około 350-420 mililitrów wody.
Czas wykonania: 20 minut (bez czasu stygnięcia i pasteryzacji butelek)
Stopień trudności: średnie
Jak zrobić niskokaloryczny sok z czarnej porzeczki?
- Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz.
- Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce.
- Zagotuj wodę z owocami na dużym ogniu.
- Gotuj przez około 7 minut, dopóki czarne porzeczki nie zaczną pękać.
- Zdejmij garnek z ognia i studź zawartość przed kilkadziesiąt minut.
- Wyłóż duże sito gazą i pozostaw na nim owoce przez kilka godzin – ważne jest, aby nie odciskać porzeczek.
- Przelej sok do wysterylizowanych słoików i zakręć.
- Sok przeznaczony do szybkiego wypicia nie musi być pasteryzowany i może być przechowywany w lodówce.
- Butelki z sokami z czarnych porzeczek na zimę pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do wystygnięcia.
- Domowy sok porzeczkowy jest bardzo intensywny w smaku, warto więc pić go rozcieńczonego wodą niegazowaną.
Przepis na słodki sok z czarnej porzeczki
Rada: część użytego do przyrządzenia soku z czarnej porzeczki cukru możesz zastąpić miodem lub ksylitolem – cukrem z brzozy.
Składniki na sok z czarnej porzeczki (2 butelki):
- 1 kilogram czarnych porzeczek,
- 500 gramów cukru (możesz użyć cukru trzcinowego - brązowego),
- około 500 mililitrów wody,
- garść liści wiśni,
- kilka goździków,
- pół łyżeczki cynamonu lub kardamonu do smaku.
Czas wykonania: 20 minut (bez czasu pasteryzacji butelek)
Stopień trudności: średnie
Jak przygotować słodki sok z czarnej porzeczki?
- Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz.
- Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce.
- Zagotuj wodę z owocami, opłukanymi liśćmi wiśni i przyprawami na dużym ogniu w przykrytym pokrywką garnku.
- Zdejmij garnek z ognia, przecedź zawartość przez sitko, odciskając owoce czarnej porzeczki w gazie lub lnianej ściereczce.
- Wyciśnięty nektar dolej do soku, wyrzuć miąższ owoców i listki z wiśni.
- Dosyp do garnka cukier i zagotuj sok pod przykryciem.
- Usuń ewentualne szumowiny z powierzchni soku, rozlej go do butelek i pasteryzuj 15 minut.