Prosty przepis na sałatkę brokułową z boczkiem
Prosty przepis na sałatkę brokułową z boczkiem
Sałatka brokułowa świetnie sprawdzi się jako sycącą kolacja lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. Łączy w sobie delikatny smak brokułów, słodkość kukurydzy i chrupkość boczku. Różnorodne składniki scala i dopełnia delikatny sos jogurtowy. To niezwykle prosta sałatka, która zarówno smakiem, jak i wyglądem robi wrażenie. Poniżej znajdziecie szybki przepis na sałatkę z brokułami i boczkiem.
Sałatka brokułowa - właściwości i składniki odżywcze
Brokuły, inaczej zielony kalafior, posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo i zwalcza komórki rakowe. Dodatkowo zapobiegają takim chorobom jak wrzody żołądka i anemia. Regulują poziom cukru we krwi i cholesterolu. To prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza, w której możemy znaleźć między innymi: witaminę A i C, kwas foliowy, wapń czy potas.
Ciekawym składnikiem są również płatki drożdżowe, które w smaku podobne są do parmezanu. Zawierają one bardzo dużo witamin i mikroelementów, takich jak:
- witaminy z grupy B, H i D,
- chrom, mangan, cynk, kobalt, molibden, żelazo, miedź, wapń, magnez,
- nuklepoproteiny i aminokwasy.
Przepis na sałatkę brokułową z boczkiem
Składniki na sałatkę brokułową (dwie porcje)
- duży brokuł
- 150 g wędzonego boczku
- 100 g mix sałat z roszponką
- 1/2 czerwonej cebuli
- 30 g parmezanu lub 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 puszki kukurydzy
Składniki na sos do sałatki brokułowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka mazjonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, odrobina cukru pudru
Jak zrobić sałatkę brokułową z boczkiem?
- Brokuły podzielić na różyczki, umyć i gotować przez 5-7 minut a osolonej wodzie. Powinny być al dente. Odsączyć na sitku i zostawić do ostygnięcia.
- Boczek pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
- Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
- W oddzielnej misce przygotować sos. Dokładnie wymieszać jogurt, majonez i sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Można również dodać ulubionych świeżych ziół.
- Sałatkę polać sosem i posypać parmezanem lub płatkami drożdżowymi.