Reklama

Sałatka brokułowa świetnie sprawdzi się jako sycącą kolacja lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. Łączy w sobie delikatny smak brokułów, słodkość kukurydzy i chrupkość boczku. Różnorodne składniki scala i dopełnia delikatny sos jogurtowy. To niezwykle prosta sałatka, która zarówno smakiem, jak i wyglądem robi wrażenie. Poniżej znajdziecie szybki przepis na sałatkę z brokułami i boczkiem.

Reklama

Sałatka brokułowa - właściwości i składniki odżywcze

Brokuły, inaczej zielony kalafior, posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo i zwalcza komórki rakowe. Dodatkowo zapobiegają takim chorobom jak wrzody żołądka i anemia. Regulują poziom cukru we krwi i cholesterolu. To prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza, w której możemy znaleźć między innymi: witaminę A i C, kwas foliowy, wapń czy potas.

Ciekawym składnikiem są również płatki drożdżowe, które w smaku podobne są do parmezanu. Zawierają one bardzo dużo witamin i mikroelementów, takich jak:

  • witaminy z grupy B, H i D,
  • chrom, mangan, cynk, kobalt, molibden, żelazo, miedź, wapń, magnez,
  • nuklepoproteiny i aminokwasy.

Przepis na sałatkę brokułową z boczkiem

Składniki na sałatkę brokułową (dwie porcje)

  • duży brokuł
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g mix sałat z roszponką
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 30 g parmezanu lub 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 puszki kukurydzy

Składniki na sos do sałatki brokułowej

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka mazjonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, odrobina cukru pudru

Jak zrobić sałatkę brokułową z boczkiem?

  1. Brokuły podzielić na różyczki, umyć i gotować przez 5-7 minut a osolonej wodzie. Powinny być al dente. Odsączyć na sitku i zostawić do ostygnięcia.
  2. Boczek pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.
  3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
  4. Wszystkie składniki oprócz parmezanu wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
  5. W oddzielnej misce przygotować sos. Dokładnie wymieszać jogurt, majonez i sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Można również dodać ulubionych świeżych ziół.
  6. Sałatkę polać sosem i posypać parmezanem lub płatkami drożdżowymi.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama