Mintaj na parze. Sprawdzony przepis
Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż 70% witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie.
Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż 70% witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie.
Rady:
- Dodaj o połowę mniej soli niż zwykle. Gotowanie na parze wydobywa sól z produktów.
- Dla uzyskania lepszego smaku, surową rybę natrzyj przyprawami i zostaw na noc w lodówce.
- Część ziół możesz wsypać do aromatyzera w parowarze.
Składniki:
- 500 gramów fileta z mintaja,
- sól,
- pieprz (najlepiej świeżo mielony),
- suszona bazylia,
- suszony tymianek,
- suszone oregano,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki masła,
- łyżka posiekanego koperku.
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie filety.
2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem.
3. Pokrój filet na mniejsze kawałki.
4. Rybę natrzyj z każdej strony sokiem z cytryny.
5. Filet popieprz i posól.
6. Dodaj zioła: bazylię, tymianek, oregano.
7. Włóż filet do parowaru.
8. Ryba powinna się parować około 15 minut.
9. Wyjmij rybę z parowaru.
10. Ułóż na mintaju kawałki masła.
11. Posyp rybę świeżym koperkiem.
12. Delektuj się smakiem – smacznego!
Dostępny w Abra Meble kod rabatowy to dobra okazja, żeby kupić sobie dodatkową szafkę na parowar.
- Czy wiesz, że gotowanie podwyższa indeks glikemiczny warzyw? Poznaj wartości odżywcze warzyw gotowanych na parze.
- Marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Podaj gotowaną marchewkę do obiadu: 3 proste przepisy na to wspaniałe warzywo.
- Kup parowar. Przygotuj zdrowy obiad - oto 3 przepisy na dania z parowaru.