Reklama

Niewystarczająca ilość cynku w organizmie może wywołać prawdziwe spustoszenie. Począwszy od anemii, poprzez zapalenie skóry i wypadanie włosów, aż do utraty smaku i węchu.

Reklama

Na niedobór cynku narażone są osoby będące na diecie odchudzającej, czynni alkoholicy, wegetarianie i sportowcy.

Osoby narażone na niedobór cynku

Wchłanianie cynku hamują miedź oraz żelazo, a także produkty z dużą ilością błonnika, alkohol i cukier. Przyswajanie tego pierwiastka ułatwiają z kolei kwas cytrynowy i białka zwierzęce. Dlatego na niedobór cynku narażeni są wegetarianie oraz weganie. Z objawami niewystarczającej ilości tego mikroelementu zmagają się też alkoholicy – alkohol nie tylko wypłukuje substancje odżywcze z organizmu, ale i utrudnia ich absorbcję. Niedobór cynku może

wystąpić też u osób odchudzających się i u spożywających dużo cukru. Ze względu na większe zapotrzebowanie na mikroelementy problem ten dotyczy także ciężko pracujących fizycznie, sportowców i ciężarnych.

Niedobór cynku objawia się na wielu polach

Anemia, zapalenia skóry, zmiany podobne do łuszczycy, wypadanie włosów i kruchość paznokci to tylko niektóre objawy niedoboru cynku. W wielu przypadkach zbyt mała ilość tego pierwiastka w organizmie powoduje kurzą ślepotę i utratę węchu oraz smaku. Zauważalny jest też spadek libido i znaczne zmniejszenie apetytu. Niedobór cynku objawia się również problemami z pamięcią i mniejszą odpornością organizmu na infekcje wirusowe. Także zaburza funkcjonowanie grasicy i węzłów chłonnych.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama