Przetwory z czarnej porzeczki – dżem i sok
Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.
Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.
Czarna porzeczka to źródło witaminy C i PP. Jest rośliną leczniczą, która łagodzi objawy zapalenia pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.
Rada: Umyte słoiki i zakrętki możesz wysuszyć wstawiając je na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110ºC. Otwarte słoiki ustaw na kratce piekarnika a zakrętki ułóż w formie do pieczenia.
Przepis na dżem z czarnych porzeczek bez pasteryzowania
Potrzebujesz:
- garnka z grubym dnem,
- przykrywki do garnka,
- drewnianej łyżki,
- słoików z zakrętkami.
Składniki na 7 słoiczków o pojemności 300 ml:
- 2,5 kg owoców czarnej porzeczki,
- 100 ml wody,
- 400 g cukru.
Czas przygotowania: 4-5 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Z porzeczek usuń gałązki i listki.
- Owoce opłucz pod bieżącą wodą i przesyp do dużego garnka z grubym dnem.
- Do garnka wlej wodę i całość ustaw na ogniu.
- Garnek przykryj przykrywką i duś porzeczki przez około 30 minut. W tym czasie owoce powinny zmięknąć i puścić sok.
- Następnie ustaw garnek na najmniejszym palniku i zdejmij przykrywkę. Duś owoce jeszcze przez 1,5 godziny, aby nie przywarły do dna garnka, dżem regularnie mieszaj drewnianą łyżką.
- Garnek zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia dżem ponownie zagotuj i partiami (po 200 g) dodawaj do niego cukier.
- Kiedy cukier się rozpuści, przełóż odrobinę dżemu na talerzyk i spróbuj czy jest dostatecznie słodki. Jeżeli owoce są zbyt kwaśne dodaj jeszcze 100-200g cukru.
- Dżem porzeczkowy duś jeszcze przez 1,5 godziny na minimalnym ogniu, aby się sklarował i osiągnął gęstą konsystencję.
- Słoiki dokładnie umyj i wysusz. Gorący dżem przełóż do słoików i od razu szczelnie zakręć.
Smacznego!
Sok z czarnych porzeczek
Potrzebujesz:
- garnka,
- drewnianej łyżki,
- sitka lub gazy,
- słoików lub butelek z zakrętkami.
Składniki na 1200 ml soku:
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 400 ml wody,
- 500 g cukru.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Z porzeczek usuń gałązki i listki.
- Owoce przełóż do garnka i dodaj wodę. Całość zagotuj. Od momentu zagotowania, porzeczki duś na małym ogniu przez 10 minut, regularnie mieszając drewnianą łyżką.
- Porzeczki przecedź przez gęste sito lub gazę. Owoce możesz lekko mieszać, aby szybciej odsączyć sok.
- Sok z porzeczek przelej do garnka, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj przez 5 minut.
- Słoiki lub butelki dokładnie umyj i wysusz. Gorący sok przelej do słoików, szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem.
Smacznego!
- Masz problem z powracającymi zakażeniami dróg moczowych? Poznaj lecznicze właściwości soku z żurawiny.
- Jesteś przemęczona i nie możesz zasnąć? Melisa lekarska jest naturalnym i łagodnym sposobem na bezsenność.
- Na chłodne wieczory najlepsze są napoje z dużą ilością korzennych przypraw. Sprawdź nasz przepis na grzane wino.