Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy
Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy
Opublikowano: środa, 3 lipca 2019 17:30
Reklama
Agrest jest niezwykle smacznym, letnim owocem, a dodatkowo ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest również bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Ma ponad 20 razy więcej witaminy C od pomarańczy. Jego słodko-kwaśny smak idealnie sprawdzi się w deserach i przetworach. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dżem z agrestu, kompot z agrestu i syrop agrestowy. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników - agrestu, cukru i wody.
Reklama
Przepis na dżem z agrestu
Składniki na dżem z agrestu
- 1 kg agrestu
- 500 g cukru białego
Jak zrobić dżem agrestowy?
- Agrest umyć, oczyścić z ogonków i wrzucić do dużego garnka.
- Rozgnieść drewnianą pałką.
- Podlać odrobiną wody i dodać cukier.
- Zagotować, następnie gotować przez pół godziny na małym ogniu.
- Jeśli dżem wyszedł za gęsty dodać jeszcze odrobinę wody i zagotować.
- Gorącą masę przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i położyć dnem do dołu do wystygnięcia.
Przepis na kompot z agrestu
Składniki na kompot z agrestu
- 2,5 kg agrestu
- 2 litry wody
- 500 g cukru trzcinowego
Jak zrobić kompot agrestowy?
- Wodę należy ugotować z cukrem.
- Do słoików wrzucić umyty i oczyszczony z ogonków agrest.
- Zalać gorącym syropem.
- Szczelnie zakręcić słoiki i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
- Jeśli się nie zawekują, można pasteryzować 10 minut.
- Kompot rozwadniać 1:1 z wodą.
Przepis na syrop z agrestu
Składniki na syrop z agrestu
- 2 kg agrestu
- litr wody
- 500 g cukru
Jak zrobić syrop agrestowy?
- Agrest umyć, oderwać szypułki.
- Wodę zagotować razem z cukrem.
- Dorzucić agrest, gotować 20 minut.
- Wywar przelać do miski przez gazę. Agrest przetrzeć dokładnie łyżką.
- Syrop przelać do butelek lub słoików.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama