Reklama

Śliwki mogą być bazą doskonałego, długo duszonego keczupu z pomidorów, cebuli i jabłek. Możesz z nich robić także pyszne ciasta drożdżowe lub kruche, z dodatkiem innych owoców, np. porzeczek bądź malin.

Reklama

Ze śliwek można zrobić nie tylko pachnące latem, kremowe powidła lub marynować je w occie i serwować do schabu czy innych mięs.

Przepis na aromatyczny keczup śliwkowy z pomidorami

Oryginalny smak domowego sosu śliwkowego sprawi, że coraz rzadziej będziesz sięgać po gotowy keczup pomidorowy.

Składniki (na kilkadziesiąt porcji):

  • 1 kilogram wydrylowanych śliwek,
  • 1 kilogram pomidorów,
  • 2 jabłka bez gniazd nasiennych,
  • 2 drobno pokrojone cebule,
  • 4 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 jagód jałowca,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 goździki,
  • 20 mililitrów octu jabłkowego bądź sherry.

Czas wykonania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na dnie głębokiego garnka o grubym dnie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż przez 3 minuty cebule, czosnek, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, goździki, ziarenka pieprzu, jałowca i ziele angielskie.
  • Odszypułkuj pomidory, usuń ich nasady, pokrój w kostkę.
  • Pokrój drobno śliwki i jabłka.
  • Połącz wszystkie składniki na keczup w garnku z cebulą i czosnkiem.
  • Gotuj całość na małym ogniu bez przykrycia około 1 godzinę, często mieszając.
  • Przetrzyj masę przez sito.
  • Wlej ją z powrotem do garnka i duś do zgęstnienia około 20 minut.
  • W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i przelej do słoików.
  • Zakręć je i ustaw do góry dnem.

Smacznego!

Przepis na bezglutenowy wegański placek ze śliwkami i porzeczkami

Śliwkowe ciasto będzie smakować wybornie na gorąco z kleksem bitej śmietany i kubkiem parującej herbaty.

Składniki (na 10 porcji ciasta – blaszka do tarty o średnicy 21 centymetrów):

  • 200 gramów wydrylowanych śliwek,
  • 200 gramów czerwonej porzeczki,
  • 100 gramów mąki jaglanej,
  • 100 gramów mąki ryżowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ćwierć szklanki ksylitolu,
  • ćwierć szklanki oleju,
  • ćwierć szklanki wody,
  • odrobina soli.

Czas wykonania: 60 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Umyte porzeczki osusz na sitku, wydrylowane śliwki pokrój na ósemki.
  • Rozgrzej piekarnik do 170° Celsjusza.
  • W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ksylitol (odłóż na bok do miseczki 2 łyżki) i szczyptę soli.
  • Dolej sok z cytryny, olej i wodę i starannie wymieszaj składniki, wyrabiając gładkie i wilgotne ciasto.
  • Rozłóż na blaszce papier do pieczenia.
  • Połóż na niej ciasto, odrywając wcześniej niewielka kulkę do posypania wierzchu placka.
  • Wyrównaj ciasto rękami i dociśnij lekko do blaszki.
  • Rozłóż na nim owoce, posyp je pozostałym ksylitolem i porozrywaną na mniejsze kawałki resztką ciasta – utworzy kruszonkę.
  • Piecz około 30 minut do zrumienienia placka.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama