Przepisy na wytrawny keczup śliwkowo-pomidorowy i puszysty placek ze śliwkami i czerwonymi porzeczkami
Śliwki mogą być bazą doskonałego, długo duszonego keczupu z pomidorów, cebuli i jabłek. Możesz z nich robić także pyszne ciasta drożdżowe lub kruche, z dodatkiem innych owoców, np. porzeczek bądź malin.
Śliwki mogą być bazą doskonałego, długo duszonego keczupu z pomidorów, cebuli i jabłek. Możesz z nich robić także pyszne ciasta drożdżowe lub kruche, z dodatkiem innych owoców, np. porzeczek bądź malin.
Ze śliwek można zrobić nie tylko pachnące latem, kremowe powidła lub marynować je w occie i serwować do schabu czy innych mięs.
Przepis na aromatyczny keczup śliwkowy z pomidorami
Oryginalny smak domowego sosu śliwkowego sprawi, że coraz rzadziej będziesz sięgać po gotowy keczup pomidorowy.
Składniki (na kilkadziesiąt porcji):
- 1 kilogram wydrylowanych śliwek,
- 1 kilogram pomidorów,
- 2 jabłka bez gniazd nasiennych,
- 2 drobno pokrojone cebule,
- 4 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 5 jagód jałowca,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 goździki,
- 20 mililitrów octu jabłkowego bądź sherry.
Czas wykonania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na dnie głębokiego garnka o grubym dnie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż przez 3 minuty cebule, czosnek, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, goździki, ziarenka pieprzu, jałowca i ziele angielskie.
- Odszypułkuj pomidory, usuń ich nasady, pokrój w kostkę.
- Pokrój drobno śliwki i jabłka.
- Połącz wszystkie składniki na keczup w garnku z cebulą i czosnkiem.
- Gotuj całość na małym ogniu bez przykrycia około 1 godzinę, często mieszając.
- Przetrzyj masę przez sito.
- Wlej ją z powrotem do garnka i duś do zgęstnienia około 20 minut.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i przelej do słoików.
- Zakręć je i ustaw do góry dnem.
Smacznego!
Przepis na bezglutenowy wegański placek ze śliwkami i porzeczkami
Śliwkowe ciasto będzie smakować wybornie na gorąco z kleksem bitej śmietany i kubkiem parującej herbaty.
Składniki (na 10 porcji ciasta – blaszka do tarty o średnicy 21 centymetrów):
- 200 gramów wydrylowanych śliwek,
- 200 gramów czerwonej porzeczki,
- 100 gramów mąki jaglanej,
- 100 gramów mąki ryżowej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ćwierć szklanki ksylitolu,
- ćwierć szklanki oleju,
- ćwierć szklanki wody,
- odrobina soli.
Czas wykonania: 60 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Umyte porzeczki osusz na sitku, wydrylowane śliwki pokrój na ósemki.
- Rozgrzej piekarnik do 170° Celsjusza.
- W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ksylitol (odłóż na bok do miseczki 2 łyżki) i szczyptę soli.
- Dolej sok z cytryny, olej i wodę i starannie wymieszaj składniki, wyrabiając gładkie i wilgotne ciasto.
- Rozłóż na blaszce papier do pieczenia.
- Połóż na niej ciasto, odrywając wcześniej niewielka kulkę do posypania wierzchu placka.
- Wyrównaj ciasto rękami i dociśnij lekko do blaszki.
- Rozłóż na nim owoce, posyp je pozostałym ksylitolem i porozrywaną na mniejsze kawałki resztką ciasta – utworzy kruszonkę.
- Piecz około 30 minut do zrumienienia placka.
Smacznego!
- Chętnie przygotowujesz domowe przetwory? Polecamy konfiturę z dzikiej róży.
- Czy wiesz, że błonnik wspomaga pracę metabolizmu? Sprawdź, jakie produkty są bogate w błonnik i co ma najwięcej błonnika.
- Lubisz owoce? Zobacz, czy warto jeść winogrona.