Wegańskie brownie
© korkiatt/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na wegańskie ciasto czekoladowe z kakao: brownie z czerwonej fasoli i batata

Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.

Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.


Czekoladowe ciasto bez jaj to pomysł na pyszny deser np. na przyjęcie wielkanocne. Zamiast jaj można wykorzystać puree z warzyw lub owoców, np. bananów. Dodatek kakao sprawia, że brownie jest mocno czekoladowe.

Wegańskie brownie z batata krok po kroku

Składniki (na blachę 20x20 cm): 

  • 2 średnie bataty,
  • 6 łyżek kakao,
  • 15 daktyli bez pestek,
  •  1 szklanka migdałów lub ¾ szklanki mąki migdałowej,
  • ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego,
  • można dodać też rodzynki, kardamon, cynamon i posiekane orzechy.
     

Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
 

Sposób przygotowania: 

  • Umyj, obierz i pokrój bataty w kostkę.
  • Gotuj je w wodzie z 1 łyżeczką soli do miękkości (około 15 minut).
  • Rozdrobnij bataty na puree.
  • W trakcie gotowania batatów zalej daktyle wrzątkiem. Pozostaw je na 15 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmiksuj daktyle i wymieszaj z puree.
  • Zmiel migdały (najlepiej w młynku do kawy) i połącz je (lub mąkę migdałową) z kakao oraz solą.
  • Wlej ekstrakt waniliowy do batatów i daktyli, a następnie dodaj do nich suche składniki (w tym bakalie oraz przyprawy, jeśli chcesz ich użyć). 
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Przelej masę do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  • Piecz brownie przez około 30 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowe, włóż w ciasto patyk – powinien być suchy, jeśli deser się upiekł.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.

Przepis na brownie z czerwonej fasoli

 Składniki (na okrągłą formę o średnicy 21 cm): 

  • 1,5 szklanki czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy,
  •  ½ szklanki płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  •  ½ łyżeczki proszku do pieczenia.


Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania: 
•    Dokładnie wypłucz, a następnie odcedź i osusz fasolę.
•    Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
•    Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
•    Zmiksuj płatki owsiane na mąkę.
•    Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę.
•    Przełóż masę na brownie do formy i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
 

Smacznego!

 

Jak zrobić deser w garnku?
© fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na desery w garnku żeliwnym: brownie z gorzkiej czekolady oraz ciasto drożdżowe z kruszonką
Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.

Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.   Desery przygotowywane w garnku żeliwnym są doskonale wypieczone z każdej strony. Do brownie, czyli czekoladowego wypieku, warto dodać maliny lub likier migdałowy. Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane z kruszonką lub nadzieniem orzechowym. Brownie w garnku żeliwnym – przepis Składniki: 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, 2/3 szklanki kakao, 3 jaja, ½ szklanki mąki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej , ¾ szklanki brązowego cukru, 2/3 szklanki oleju, ½ łyżeczki soli.   Czas przygotowania: około 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Połam czekoladę na duże kawałki. Wsyp do miski wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, gorzką czekoladę, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj wszystko. Do innego naczynia włóż mokre składniki , czyli olej oraz jaja, a następnie połącz je ze sobą. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, po czym wymieszaj je drewnianą łyżką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem. Wlej do niego masę na brownie. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zostaw je na około 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Można też zakończyć pieczenie, gdy ciasto jest lekko wilgotne na środku. Ciasto drożdżowe w garnku żeliwnym – przepis Składniki na zaczyn na ciasto drożdżowe : 10 dkg świeżych drożdży,...

Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa
Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.    Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki. Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane Składniki: 250 g buraków - ugotowanych, 50 g naturalnego kakao, 175 g mąki pszennej, 200 g drobnego cukru (do wypieków), 3 duże jaja, 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g oleju rzepakowego.   Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw. 2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree.  3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj. 4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.  6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową. Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe Składniki: 170 g szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do...

Brownie z kaszy jaglanej
© ratmaner/Fotolia.com
Styl życia
2 doskonałe przepisy na brownie z kaszy jaglanej: wegańsko-bezglutenowy i fit
Brownie z kaszy jaglanej to pyszny sposób na smakołyk, który może być jednocześnie bezglutenowy, dietetyczny i łatwy w przygotowaniu. Kasza jaglana ze względu na neutralny smak i aksamitną konsystencję jest doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju słodkich przekąsek.

Brownie z kaszy jaglanej to pyszny sposób na smakołyk, który może być jednocześnie bezglutenowy, dietetyczny i łatwy w przygotowaniu. Kasza jaglana ze względu na neutralny smak i aksamitną konsystencję jest doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju słodkich przekąsek.   Jaglane brownie dorównuje smakiem tradycyjnej wersji pysznego deseru i jest bardzo proste do przygotowania. Tego typu słodycze doskonale sprawdzają się dla osób, które cierpią na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe lub stosują eliminacyjne diety . Nasze propozycje jaglanego brownie spełnią oczekiwania wegan, osób chorujących na celiakię, uczulonych na laktozę oraz nieprzepadających za tradycyjnym pieczeniem.   Osoby uczulone na kakao w każdym z przepisów mogą zamienić je na karob – czyli mączkę chleba świętojańskiego. Jest on doskonałym zamiennikiem we wszystkich czekoladowych wypiekach. Wegańskie, bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i bananów bez pieczenia – przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 40 minut + 2 godziny w lodówce   Składniki: ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej, ½ szklanki suszonych daktyli bez pestek, 2-3 łyżki kakao, 2 dojrzałe banany, 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, szczypta soli, 5-7 łyżek dżemu figowego lub konfitury z róży, szczypta mielonej wanilii.   Sposób przygotowania: 1. Daktyle zalej 1/2 szklanki wrzątku (tak, aby woda tylko je przykrywała) i odstaw do namoczenia na 15-20 minut. Po tym czasie zblenduj wraz z wodą. 2. Kaszę przepłucz dokładnie przelewając ją zimną wodą na sitku. Zalej 2 szklankami zimnej wody i masa daktylową. Dodaj sól. Gotuj często mieszając do czasu, gdy woda odparuje, a kasza będzie lekko rozgotowana (około 20-30 minut). 3. Do kaszy dodaj kakao, wanilię, olej, banany i zblenduj wszystko na gładką masę. 4. Masę...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner