Przepisy na wegańskie ciasto czekoladowe z kakao: brownie z czerwonej fasoli i batata
Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.
Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.
Czekoladowe ciasto bez jaj to pomysł na pyszny deser np. na przyjęcie wielkanocne. Zamiast jaj można wykorzystać puree z warzyw lub owoców, np. bananów. Dodatek kakao sprawia, że brownie jest mocno czekoladowe.
Wegańskie brownie z batata krok po kroku
Składniki (na blachę 20x20 cm):
- 2 średnie bataty,
- 6 łyżek kakao,
- 15 daktyli bez pestek,
- 1 szklanka migdałów lub ¾ szklanki mąki migdałowej,
- ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 3-4 krople ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego,
- można dodać też rodzynki, kardamon, cynamon i posiekane orzechy.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i pokrój bataty w kostkę.
- Gotuj je w wodzie z 1 łyżeczką soli do miękkości (około 15 minut).
- Rozdrobnij bataty na puree.
- W trakcie gotowania batatów zalej daktyle wrzątkiem. Pozostaw je na 15 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksuj daktyle i wymieszaj z puree.
- Zmiel migdały (najlepiej w młynku do kawy) i połącz je (lub mąkę migdałową) z kakao oraz solą.
- Wlej ekstrakt waniliowy do batatów i daktyli, a następnie dodaj do nich suche składniki (w tym bakalie oraz przyprawy, jeśli chcesz ich użyć).
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Przelej masę do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz brownie przez około 30 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowe, włóż w ciasto patyk – powinien być suchy, jeśli deser się upiekł.
- Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.
Przepis na brownie z czerwonej fasoli
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 21 cm):
- 1,5 szklanki czerwonej fasoli,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy,
- ½ szklanki płatków owsianych,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
• Dokładnie wypłucz, a następnie odcedź i osusz fasolę.
• Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
• Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
• Zmiksuj płatki owsiane na mąkę.
• Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę.
• Przełóż masę na brownie do formy i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
Smacznego!