Reklama

Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.

Reklama

Czekoladowe ciasto bez jaj to pomysł na pyszny deser np. na przyjęcie wielkanocne. Zamiast jaj można wykorzystać puree z warzyw lub owoców, np. bananów. Dodatek kakao sprawia, że brownie jest mocno czekoladowe.

Wegańskie brownie z batata krok po kroku

Składniki (na blachę 20x20 cm):

  • 2 średnie bataty,
  • 6 łyżek kakao,
  • 15 daktyli bez pestek,
  • 1 szklanka migdałów lub ¾ szklanki mąki migdałowej,
  • ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego,
  • można dodać też rodzynki, kardamon, cynamon i posiekane orzechy.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj, obierz i pokrój bataty w kostkę.
  • Gotuj je w wodzie z 1 łyżeczką soli do miękkości (około 15 minut).
  • Rozdrobnij bataty na puree.
  • W trakcie gotowania batatów zalej daktyle wrzątkiem. Pozostaw je na 15 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmiksuj daktyle i wymieszaj z puree.
  • Zmiel migdały (najlepiej w młynku do kawy) i połącz je (lub mąkę migdałową) z kakao oraz solą.
  • Wlej ekstrakt waniliowy do batatów i daktyli, a następnie dodaj do nich suche składniki (w tym bakalie oraz przyprawy, jeśli chcesz ich użyć).
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Przelej masę do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz brownie przez około 30 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowe, włóż w ciasto patyk – powinien być suchy, jeśli deser się upiekł.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.

Przepis na brownie z czerwonej fasoli

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 21 cm):

  • 1,5 szklanki czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy,
  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:
• Dokładnie wypłucz, a następnie odcedź i osusz fasolę.
• Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
• Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Zmiksuj płatki owsiane na mąkę.
• Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę.
• Przełóż masę na brownie do formy i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama