Reklama

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Reklama

Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy. Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń.

Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą

Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • miksera.

Składniki:

  • 1200 ml mleka,
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego,
  • 150 g czekolady gorzkiej,
  • 150 g konfitury żurawinowej,
  • 4 łyżki żurawiny suszonej,
  • 1 łyżkę przyprawy korzennej.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj 1 litr mleka.
  • Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy.
  • Wsyp kaszę, cały czas mieszając.
  • Gotuj około 3 minut.
  • Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła.
  • Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem.
  • Mieszając, dosyp przyprawę korzenną.
  • Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą.
  • Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady.
  • Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe.

Smacznego!

Muffinki marchewkowe z żurawiną

Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty.

Potrzebujesz:

  • foremek na muffinki,
  • dwóch misek,
  • miksera.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 2 marchewki,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • pół szklanki żurawiny,
  • pół szklanki migdałów.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Wsyp do miski mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
  • Przygotuj drugą miskę i wlej do niej mleko, oliwę, jajko.
  • Zmiksuj wszystko.
  • Zetrzyj na tarce marchew i dodaj do miski ze zmieszanym mlekiem, oliwą i jajkiem.
  • Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej.
  • Mieszaj, jednocześnie wsypując żurawinę.
  • Gotową masę przełóż do foremek na muffinki.
  • Posyp z wierzchu migdałami.
  • Włóż foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

Ciasto z żurawiną

Ciasto na delikatnym biszkopcie z dodatkiem z żurawiny sprawdzi się świetnie jako deser po pożywnym obiedzie.

Potrzebujesz:

  • blachy na ciasto,
  • miski.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szklanka mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego,
  • masło (do smarowania blachy),
  • bułka tarta (do posypania blachy),
  • cukier puder (do posypania).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • W misce ubij jajka z cukrem.
  • Wsyp do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej oliwę, ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszaj.
  • Blachę na ciasto wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Wlej ciasto na blachę.
  • Posyp z wierzchu suszoną żurawiną.
  • Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 40 minut.
  • Posyp ciasto cukrem pudrem. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama