Dwa przepisy na sałatkę warstwową – z kurczakiem i z makaronem
: Sałatka warstwowa sprawdzi się jako przystawka, danie główne lub przekąska. Ułożenie sałatki warstwami pozwala zachować smak i aromat każdego ze składników.
Opublikowano: wtorek, 4 października 2016 07:10
Reklama
Sałatka warstwowa sprawdzi się jako przystawka, danie główne lub przekąska. Ułożenie sałatki warstwami pozwala zachować smak i aromat każdego ze składników.
Reklama
Układając sałatkę warstwową, sos warto podzielić na dwie części. Dwie warstwy sosu sprawią, że sałatka będzie bardziej wilgotna i intensywna w smaku.
Sałatka warstwowa z kurczakiem
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- ręcznika kuchennego,
- dużego talerza
- wysokiej szklanej misy.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 jajek,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasów w plastrach,
- 6 ogórków konserwowych,
- 1 słoik selera marynowanego (320 g),
- 1 słoik majonezu (400 ml),
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki kolendry,
- 1 cebula,
- do smaku szczypta: soli, słodkiej papryki, czarnego pieprzu, chili, suszonej kozieradki, rozmarynu, tymianku i oregano.
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka umyj, oczyść z tłustych elementów i pokój w drobną kostkę.
- Mięso przełóż do miski, oprósz przyprawami, dodaj oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cebulę obierz, posiekaj na drobno i dodaj do kurczaka.
- Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Zamarynowanego kurczaka przełóż na patelnię i smaż przez ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso zarumieniło się po obu stronach.
- Duży talerz wyłóż ręcznikiem kuchennym i przełóż na niego usmażonego kurczaka.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Ananasy, fasolę, kukurydzę i selera odcedź z zalewy.
- Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
- W wysokiej szklanej misie lub w naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ogórki, kukurydzę, seler, połowę majonezu, czerwoną fasolę, jajka, filet z kurczaka, ananasa i drugą połowę majonezu.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z makaronem bez mięsa
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- tarki,
- wysokiej szklanej miski,
- patelni,
- garnka,
- sitka,
- małej ceramicznej miseczki.
Składniki:
Sałatka
- 200 g makaronu małe muszelki,
- 4 marchewki,
- pół główki kapusty rzymskiej,
- 1 ogórek,
- pół puszki zielonego groszku,
- 20 dag żółtego sera (w kawałku).
Sos
- 200 ml majonezu,
- 1 łyżka curry,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- pół łyżeczki soli czosnkowej.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
- Gotowy makaron odcedź i przepłucz w bieżącej zimnej wodzie.
- Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
- Kapustę rzymską podrzyj na kawałki.
- W małej ceramicznej miseczce wymieszaj majonez, sól czosnkową, curry i brązowy cukier.
- Sałatkę układaj warstwami w wysokiej szklanej misie w kolejności: marchewka, sałata, pierwsza część sosu, ogórek, groszek, makaron, druga część sosu.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim wierzch sałatki.
- Całość wstaw do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Reklama
- Szukasz pomysłu na lekki, warzywny dodatek do obiadu w pracy? Oto 4 proste przepisy na surówkę z marchewki.
- Lubisz sałatki? Wypróbuj przepis na sałatkę z szynką parmeńską.
- Czy wiesz, że sałatki można przygotować też z cieciorką? Poznaj nasz przepis na sałatkę z ciecierzycy.
- Nie wiesz, co zrobić na święta? Wypróbuj trzy pomysły na świąteczne bożonarodzeniowe sałatki.
Reklama
Reklama
Reklama