Rozgrzewające i zdrowe napoje na bazie przypraw, ziół i owoców - przepisy
Napój przygotowany z imbiru, miodu i cytryny nie tylko doskonale rozgrzewa organizm, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Taki zestaw doskonale wzmacnia odporność i przyspiesza rekonwalescencję w czasie infekcji.
Napój przygotowany z imbiru, miodu i cytryny nie tylko doskonale rozgrzewa organizm, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Taki zestaw doskonale wzmacnia odporność i przyspiesza rekonwalescencję w czasie infekcji.
Osoby, które nie przepadają za herbatą, chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis lub wzmocnić organizm, z pewnością zainteresuje możliwość przygotowania pysznego napoju z dodatkiem rozmarynu. Warto pamiętać, że właściwości rozgrzewające mają chili, maliny, pieprz, cynamon, kardamon, rumianek i goździki.
Przepis na napój malinowo-rozmarynowo-cynamonowy
Składniki:
- około 4 cm gałązka świeżego rozmarynu,
- garść mrożonych lub świeżych malin,
- 2 łyżki soku z malin,
- 350 ml wody,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zblenduj maliny z wodą i doprowadź powstałą masę do wrzenia. Wrzuć roztłuczony w dłoniach rozmaryn.
- Dodaj sok malinowy, cynamon i dokładnie wymieszaj.
Przepis na napój imbirowo-pomarańczowo-kardamonowy
Warto wiedzieć, że wg Kuchni Pięciu Przemian imbir jest jednym z najgorętszych składników pokarmowych.
Składniki:
- około 4-5 cm kawałek świeżego imbiru,
- 1 dojrzała, słodka pomarańcza,
- 3 goździki,
- 3 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy – opcjonalnie,
- 350 ml wody,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta pieprzu – świeżo mielonego lub chili.
Sposób przygotowania:
- Obierz imbir ze skórki – najlepiej zrobić to łyżeczką, potnij w cienkie plastry lub rozgnieć tłuczkiem.
- Wyszoruj pomarańczę pod bieżącą wodą i pokrój w grube plastry.
- Wlej wodę do rondelka, dodaj imbir, pomarańczę i przyprawy.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- Przecedź i podawaj.
Przepis na napój rumiankowo-malinowo-cytrynowy
Składniki:
- 1 łyżka suszonych koszyczków rumianku,
- 2 łyżki soku malinowego,
- 250 ml wody,
- 1 plaster cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę i zalej nią susz. Zaparzaj pod przykryciem przez około 10-15 minut, przecedź.
- Dodaj plaster cytryny i sok malinowy, wymieszaj i podawaj.
Smacznego!