Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.
Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego.
Wegańska zupa marchewkowa
Składniki:
- 600 ml bulionu jarzynowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 500 g marchewki,
- 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora,
- ½ cebuli cukrowej,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki chili w proszku,
- ½ łyżeczki kuminu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40-50 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj.
- Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę.
- Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia.
- Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw.
- Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili.
- Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia.
- Dopraw zupę kuminem, kurkumą oraz cynamonem.
- Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko.
- Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie.
- Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.
Przepis na wegańską zupę curry
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 200 g mleka kokosowego,
- ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- 2 spore ziemniaki,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 mała cebulka szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm imbiru,
- ½ papryczki chili,
- 1 ½ szklanki dyni lub batatów,
- 4 liście jarmużu,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- świeża kolendra.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę.
- Rozgrzej w garnku olej, a następnie zeszklij cebulę.
- Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
- Dodaj je do garnka.
- Opłucz i pokrój papryczkę chili.
- Wsyp suchą soczewicę, kurkumę i papryczkę chili oraz gorący bulion.
- Zagotuj całość.
- Umyj, obierz, a następnie pokrój ziemniaki oraz dynię lub bataty w kostkę. Wrzuć je do wywaru.
- Przykryj garnek i zmniejsz ogień.
- Dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut dotąd, aż warzywa zmiękną.
- Opłucz i posiekaj jarmuż.
- Wlej mleko kokosowe i dodaj jarmuż.
- Gotuj zupę przez 5 minut mieszając co chwilę.
- Dopraw całość sokiem z limonki.
- Podawaj z opłukaną i posiekaną drobno kolendrą.
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 średnia cebula,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ¼ łyżeczki kminku,
- sól,
- sól ziołowa,
- natka pietruszki.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Sposób przygotowania:
- Wlej około 2,5 litra wody i zagotuj.
- Opłucz, obierz, a następnie pokrój ziemniaki.
- Wrzuć je do gotującej się wody.
- Dodaj też soczewicę.
- Mieszaj od czasu do czasu.
- Obierz oraz pokrój czosnek i cebulę.
- Rozgrzej na patelni nieco oleju i zeszklij na nim czosnek z cebulą.
- Wsyp do wywaru kurkumę, tymianek, sól ziołową i zwykłą.
- Zamieszaj zupę.
- Dodaj do niej koncentrat pomidorowy i zamieszaj.
- Wsyp czosnek i cebulę.
- Gotuj całość przez kilka minut.
- Opłucz i obierz pietruszkę, aby podać ją z zupą.
Smacznego!