łyżka kuminu
©juliasudnitskaya/Fotolia.com
Styl życia

Kumin rzymski – na odchudzanie i przeziębienie. Właściwości i zastosowanie kminu. Przepis na pastę z zielonej soczewicy

Kumin rzymski, nazywany również kminem rzymskim, często bywa mylony z kminkiem, ale jego aromat jest zdecydowanie głębszy i bardziej korzenny. Kumin dodaje potrawom bardzo orientalnego charakteru. Oprócz walorów smakowych ma też właściwości przyspieszające spalanie tłuszczu oraz zwalczające łagodne infekcje i biegunki.

Kumin rzymski, nazywany również kminem rzymskim, często bywa mylony z kminkiem, ale jego aromat jest zdecydowanie głębszy i bardziej korzenny. Kumin dodaje potrawom bardzo orientalnego charakteru. Oprócz walorów smakowych ma też właściwości przyspieszające spalanie tłuszczu oraz zwalczające łagodne infekcje i biegunki.

 

Kumin jako przyprawa ma postać całych podłużnych półksiężycowatych, brązowych ziaren w kremowe prążki lub jest zmielony na proszek w kolorze khaki. Jego smak jest i nieco gorzki. Należy bardzo ostrożnie dozować kumin w czasie przyrządzania potraw, ponieważ może całkowicie zdominować inne aromaty.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

Właściwości zdrowotne i odchudzające kuminu

W kuminie znajduje się wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak: witaminy C i E, fosfor, wapń oraz mangan. Ponadto działa antyseptycznie (odkażająco) i przeciwzapalnie, dlatego dodawanie jednej łyżeczki tej przyprawy dziennie do dań jest szczególnie zalecane w czasie przeziębienia i profilaktycznie w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę. Kumin łagodzi ból gardła, chrypkę i kaszel. Jest szczególnie pomocny w zwalczaniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak: biegunki, kolki, mdłości, wzdęcia i niestrawność. Jest pomocny w przypadku schorzeń układu moczowego – przez swoje właściwości moczopędne i detoksykujące. Polepsza również apetyt i relaksuje. Małe ziarenka kminu wykazują również właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego są szczególnie wskazane we wszelkiego rodzaju dietach odchudzających oraz polecane osobom, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów.

Do czego stosować kumin rzymski

Kumin najlepiej kupować w formie sproszkowanej. Ziarna kupione w całości po podprażeniu na suchej patelni rozciera się w moździerzu lub mieli. Jego ostry smak dodaje daniom mocy i wyrazu. Jest szeroko stosowany w kuchni arabskiej, np. do hummusu i gulaszy z dodatkiem baraniny. Używa się go też w potrawach meksykańskich, takich jak: zapiekanka wieprzowa podawana w tortilli – enchiladas oraz chili con carne. Jego charakterystyczny smak wykorzystuje się do aromatyzowania alkoholi, np. niemieckiego likieru Kummel, czy serów, np. holenderskiego Leydenie. Kumin rzymski wsypywany jest również do paleniska, nad którym wędzone są mięsa i wędliny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej jako dodatek do ciemnych sosów, ryb, drobiu, marynat i sałatek. Kumin znakomicie komponuje się też z kiszoną kapustą, ziemniakami czy daniami z roślin strączkowych.

Przepis na pastę do pieczywa z zielonej soczewicy i kuminu

Składniki na około 3 porcje:

  • 1 puszka zielonej soczewicy,
  • 1 duża pokrojona w kostkę cebula,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki.

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij cebulę i dodaj czosnek.
  • Odsącz soczewicę z zalewy i dodaj do cebuli z czosnkiem.
  • Wymieszaj wszystko i smaż na wolnym ogniu przez około 5 minut, dodaj wszystkie pozostałe składniki, przykryj i duś przez około 10 minut.
  • Zblenduj wszystko na gładką masę.

Przygotowana w ten sposób pasta z soczewicy jest znakomitym smarowidłem do pieczywa oraz (przed zblendowaniem) idealnym farszem, np. do nadziewania papryki, bakłażana czy cukinii.

Smacznego!

©ratmaner/Fotolia
Styl życia
Wegańskie i sprawdzone przepisy na potrawy z soczewicy: pasztet i pierogi
Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.

Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.   Używając soczewicy w kuchni można korzystać z suchych ziaren oraz soczewicy w puszce . Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego namaczania i gotuje się szybko (około 25 minut). Ważne jest, aby w trakcie gotowania na bieżąco usuwać powstające na powierzchni „szumy” (pianę) i nie przykrywać naczynia. Pasztet z soczewicy z pieczarkami – przepis Składniki na keksówkę o długości 30cm: 2 szklanki suchej soczewicy zielonej, pół dużego lub 1 mały seler korzeniowy, 4 średniej wielkości marchewki, 2 małe ziemniaki, 3 czerwone cebule , pół szklanki bułki tartej, 20dkg pieczarek, 5-6 łyżek oleju, np. rzepakowego, 4-5 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki mielonego, garść uprażonego na suchej patelni słonecznika , szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, sól i pieprz.   Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenia   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, zalej 4 szklankami wody i ugotuj do miękkości. Odcedź, wyjmij ziele, liść i pozostaw do wystudzenia. 2. Obierz, umyj i pokrój seler, marchewki, ziemniaka. Ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku . 3. Wyszoruj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 4. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na patelni na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz i duś wszystko...

Shakshuka przepis
© istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej
Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.   Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu , mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą. Dania z jajek: shakshuka Składniki: 2 średnie czerwone papryki, 2 świeże pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 duże jaja, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, chilli, olej, szczypiorek lub natka pietruszki.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski. Rozgrzej olej na patelni. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli. Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja. Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki . Wegańskie przepisy: szakszuka Składniki: 2 czerwone papryki, 1 świeża papryczka chilli, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 300 g tofu, 1 łyżka syropu z agawy , 1...

Zupa z dyni
© timolina/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na zupę dyniową i makaron z dynią i kozim serem
Z dyni możesz przygotować pyszne zupy z dodatkiem warzyw lub owoców czy gęste sosy do makaronów. Smak dyni dobrze podkreśla cebula, czosnek, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa. Sezon na dynię trwa od sierpnia do grudnia.

Z dyni możesz przygotować pyszne zupy z dodatkiem warzyw lub owoców czy gęste sosy do makaronów. Smak dyni dobrze podkreśla cebula, czosnek, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa. Sezon na dynię trwa od sierpnia do grudnia.   100 gramów dyni ma tylko 28 kalorii. Jest bogata w B-karoten , potas, wapń, fosfor, witaminę B, karoten. Przepis na zupę dyniową Późnym latem i jesienią warto spróbować domowego, rozgrzewającego dyniowego kremu . Kawałki dyni można również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram dyni piżmowej lub hokkaido, 1 gruszka, 1 marchewka, 1 czerwona cebula, kilka łyżek oleju, 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki), pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki garam masali, 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki kuminu, ćwierć łyżeczki cynamonu, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta soli, szczypta cukru, 4 kromki razowego chleba, garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika, ćwierć pęczka natki pietruszki.   Czas wykonania: 35 minut (bez pieczenia dyni i studzenia zupy) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pokrój dynię na kilka mniejszych kawałków i piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220° Celsjusza. Usmaż w garnku na oleju cebulę pokrojoną w piórka, a po kilku minutach dodaj kurkumę, garam masalę, wędzoną paprykę, kumin, cynamon i smaż 2 minuty. Dorzuć do garnka obrane i pokrojone w kostki gruszkę i marchewkę i smaż 3 minuty, mieszając. Zalej bulionem warzywnym, zagotuj i trzymaj na średnim ogniu około 15 minut. Dodaj upieczony miąższ dyni bez skóry i pestek i wystudź zupę....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik