Przepisy na kurczaka oraz risotto z niebieskim serem pleśniowym
Charakterystyczny smak sera z niebieską pleśnią można wykorzystać do zrobienia farszu do kurczaka. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem i nadziać kieszonki w piersiach drobiowych.
Charakterystyczny smak sera z niebieską pleśnią można wykorzystać do zrobienia farszu do kurczaka. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem i nadziać kieszonki w piersiach drobiowych.
Niebieskie sery pleśniowe mają ostry smak i specyficzny zapach. Można wybierać spośród serów typu Lazur, Gorgonzola, Roquefort czy Stilton.
Przepis na soczystą pierś kurczaka faszerowaną niebieskim serem pleśniowym
Grubszej piersi z kurczaka może nie wystarczyć grillowanie na patelni. Aby nie była surowa w środku, warto ją dopiec w dobrze nagrzanym piekarniku i po kilkunastu minutach sprawdzić, czy drób jest gotowy.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 100 gramów niebieskiego sera pleśniowego,
- garść świeżych liści szpinaku,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 5 suszonych pomidorów odsączonych z oleju,
- odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu,
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj pierś z kurczaka, usuń białe błonki i podziel ją na pół.
- Nie rozbijaj fileta, tylko natnij pierś drobiową w najgrubszym miejscu na długość kilku centymetrów.
- Wymieszaj w miseczce rozdrobnione ser pleśniowy i suszone pomidory, liście szpinaku, czosnek, sól i pieprz.
- Natrzyj kurczaka z zewnątrz solą i pieprzem, a wnętrze kieszonek nafaszeruj serową masą, lekko dociskając.
- Zaciśnij brzegi mięsa palcami i zabezpiecz nadzienie przed wypadnięciem wykałaczkami.
- Grilluj piersi z kurczaka po kilka minut z każdej strony na zwilżonej olejem patelni grillowej, kilkakrotnie odwracając mięso.
- Wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza i zapiekaj około 15-20 minut.
- Podawaj piersi drobiowe w całości bądź pokrojone na plastry, posypane listkami bazylii, z opiekanymi ziemniakami i puree z selera.
Przepis na warzywne risotto z niebieskim serem pleśniowym
Klasyczne risotto jest czteroskładnikowe i dość kaloryczne. Robi się je z ryżu, wina, masła i parmezanu. Można je urozmaicić, dodając owoce morza, kawałeczki piersi z kurczaka, pieczoną dynię czy gotowane na parze brokuły.
Składniki (na 2 porcje):
- 150 gramów ryżu do risotto,
- 150 mililitrów białego wytrawnego wina,
- 400 mililitrów bulionu warzywnego,
- 70 mililitrów śmietanki 30%,
- 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
- 100 gramów parmezanu,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 por,
- 2 łyżki oliwy,
- pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
- natka pietruszki do dekoracji,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- W głębokim rondlu rozgrzej oliwę.
- Dodaj plasterki pora, czosnek i duś na niewielkim ogniu przez kilka minut, często mieszając.
- Wrzuć do rondla ryż i smaż przez 3 minuty.
- Zwiększ gaz pod garnkiem, dolej wino i mieszaj co chwilę, aż do odparowania płynu.
- Zmniejsz ogień, stopniowo dolewaj bulion warzywny porcjami, gdy poprzednia odparuje.
- Wlej do rondla śmietankę i często mieszaj ryż przez kilka minut.
- Zdejmij risotto z ognia, dodaj ser pleśniowy, parmezan, zioła, szczyptę soli i pieprzu.
- Dokładnie wymieszaj i podawaj posypane natką pietruszki.
- Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Sprawdź przepisy z wykorzystaniem serów pleśniowych.
- Lubisz nowe smaki? Zobacz, jak zrobić ser feta marynowany w słoiku.
- Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na farsz do naleśników na słono.