naleśniki z serem pleśniowym
© maryviolet/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na rybę i naleśniki à la quesadilla z serem pleśniowym

W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany. Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.

W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany.

Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.

 

Pokochaj ser pleśniowy dodawany do dań na ciepło. Pieczenie wydobywa z niego nowy smak, a ser zyskuje nową konsystencję, oblepiając mięso lub rybę kremową warstewką.

Przepis na zapiekaną rybę z porem i serem pleśniowym niebieskim

Rada: wzbogać smak smażonej ryby, dodając do niej lekko słodki sok z pomarańczy lub garść suszonej żurawiny.

 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 400 gramów filetów z białej ryby w grubszych kawałkach (dorsz, miruna, sola),
  • 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 400 gramów śmietany 18%,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • kilka łyżek oleju,
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek mąki,
  • pół pęczka koperku,
  • pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego,
  • odrobina soli,
  • szczypta cukru.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej na patelni i duś przez 10 minut cebulę pokrojoną w piórka i krążki porów.
  • Umyj filety rybne, osusz, zamocz w soku z cytryny i obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w mące.
  • Podsmaż rybę po kilka minut z każdej strony na gorącym oleju.
  • Gdy pory zmiękną, wlej na patelnię śmietanę, dodaj posiekany drobno koperek, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukru i pieprzu.
  • Duś sos kilka minut, często mieszając i wkrusz do niego ser pleśniowy.
  • Ułóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza przez 15-20 minut.
  • Podawaj z brązowym ryżem i surówką, np. z tartej marchewki, rodzynek i cynamonu.

Przepis na naleśniki z kurczakiem à la quesadilla z serem pleśniowym

Oryginalną meksykańską quesadillę robi się z kukurydzianych tortilli. Można je z powodzeniem zastąpić naleśnikami z tradycyjnego ciasta i jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. W przeciwieństwie do placków kukurydzianych naleśniki z farszem nie robią się gumowate i smakują równie dobrze ostudzone.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 naleśniki,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 200 gramów twardego sera żółtego,
  • 100 gramów sera pleśniowego,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • garść listków świeżych ziół (bazylia, kolendra, natka pietruszki),
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka oczyść z błonek i krwi i umyj pod bieżącą wodą.
  • Pokrój ją w jednocentymetrowe kostki lub niewielkie paski, posyp solą i oprósz pieprzem.
  • Rozgrzej olej na patelni i usmaż kurczaka na złoto z obu stron.
  • W trakcie studzenia mięsa usmaż na tej samej patelni pokrojoną w piórka cebulę i paski papryki.
  • Zetrzyj ser żółty na tarce i posiekaj zioła.
  • Rozłóż naleśnik, posyp go obficie serem żółtym i kawałkami sera pleśniowego, poukładaj kawałki kurczaka, usmażone cebulę i paprykę.
  • Posyp wszystko ziołami, pieprzem, skrop sosem chili i dodaj jeszcze trochę sera.
  • Przykryj drugim naleśnikiem i ostrożnie przenieś je na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Podgrzewaj przez kilka minut do zrumienienia naleśnika i rozpuszczenia sera i delikatnie przekręć na drugą stronę.
  • Po kolejnych kilku minutach zsuń ostrożnie quesadillę na deskę do krojenia.
  • Pokrój ją ostrym nożem na 6 lub 8 kawałków (uważaj, żeby się nie poparzyć).
  • Podawaj z warzywnymi dipami do moczenia chrupiących kawałków quesadilli i cząstkami limonki.
     

     

  • Lubisz nowe smaki? Zobacz, jak zrobić ser feta marynowany w słoiku.
  • Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na farsz do naleśników na słono.
  • Masz ochotę na wykwintne danie? Poznaj przepisy na obiad z serem pleśniowym niebieskim.

kurczak z risotto
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na kurczaka oraz risotto z niebieskim serem pleśniowym
Charakterystyczny smak sera z niebieską pleśnią można wykorzystać do zrobienia farszu do kurczaka. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem i nadziać kieszonki w piersiach drobiowych.

Charakterystyczny smak sera z niebieską pleśnią można wykorzystać do zrobienia farszu do kurczaka. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem i nadziać kieszonki w piersiach drobiowych.   Niebieskie sery pleśniowe mają ostry smak i specyficzny zapach. Można wybierać spośród serów typu Lazur, Gorgonzola, Roquefort czy Stilton. Przepis na soczystą pierś kurczaka faszerowaną niebieskim serem pleśniowym Grubszej piersi z kurczaka może nie wystarczyć grillowanie na patelni. Aby nie była surowa w środku, warto ją dopiec w dobrze nagrzanym piekarniku i po kilkunastu minutach sprawdzić, czy drób jest gotowy.   Składniki (na 2 porcje): 1 podwójna pierś z kurczaka , 100 gramów niebieskiego sera pleśniowego, garść świeżych liści szpinaku, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów odsączonych z oleju, odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu, kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umyj pierś z kurczaka, usuń białe błonki i podziel ją na pół. Nie rozbijaj fileta, tylko natnij pierś drobiową w najgrubszym miejscu na długość kilku centymetrów. Wymieszaj w miseczce rozdrobnione ser pleśniowy i suszone pomidory, liście szpinaku, czosnek, sól i pieprz. Natrzyj kurczaka z zewnątrz solą i pieprzem, a wnętrze kieszonek nafaszeruj serową masą, lekko dociskając. Zaciśnij brzegi mięsa palcami i zabezpiecz nadzienie przed wypadnięciem wykałaczkami. Grilluj piersi z kurczaka po kilka minut z każdej strony na zwilżonej olejem patelni grillowej, kilkakrotnie odwracając mięso. Wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza i zapiekaj około 15-20 minut....

naleśniki z łososiem
© tstudio_com_ua/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na rybny farsz naleśnikowy
W farszu do naleśników mięso możesz zastąpić pomidorowym farszem rybnym – dorzuć do niego odsączonego tuńczyka i mięso kraba lub krewetek. Zawsze dobrze przyprawiaj nadzienie do naleśników, aby było wyraziste w smaku: pieprz, chili i zioła są tu niezbędne.

W farszu do naleśników mięso możesz zastąpić pomidorowym farszem rybnym – dorzuć do niego odsączonego tuńczyka i mięso kraba lub krewetek. Zawsze dobrze przyprawiaj nadzienie do naleśników, aby było wyraziste w smaku: pieprz, chili i zioła są tu niezbędne.   Po opanowaniu podstawowego przepisu na naleśniki przyrządzenie ich w wersji słodkiej lub słonej zajmie jedynie kilkadziesiąt minut. W większości przepisów naleśniki mogą zastąpić kukurydziane tortille . Wspaniale smakują również zapieczone pod serową skorupką. Przepis na podstawowe ciasto na naleśniki Aby przekręcić naleśnik na drugą stronę, nie ma potrzeby podrzucania go na patelni. Na początku można zsunąć go delikatnie na talerz, a następnie z powrotem na patelnię albo od razu przewracać go drewnianą łopatką.   Składniki (na 5 porcji): 200 gramów mąki pszennej, 1 jajko, 500 mililitrów mleka 3,2%, kilka łyżek oleju, odrobina soli.   Czas przygotowania: około 25 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Przesiej do dużej miski mąkę oraz sól. Wlej połowę mleka i ostrożnie wbij jajko. Roztrzep ciasto trzepaczką (rózgą) do jajek, żeby stało się jednolite i nie miało grudek. Dodaj pozostałe mleko i 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj powstałe ciasto naleśnikowe. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wylej na nią łyżką wazową porcję ciasta. Smaż kilka minut do zrumienienia naleśnika i po przekręceniu drewnianą łopatką smaż jeszcze 2 minuty. Powtarzaj czynność do zużycia całego ciasta i dolewaj po odrobinie oleju na patelnię w razie potrzeby co 1-2 naleśniki. Przepis na rybne naleśniki Zapiekane naleśniki z nadzieniem na bazie tuńczyka to sycący obiad lub kolacja dla...

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner