Grillowana papryka jako sos lub przekąska z fetą
Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy
Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy
Grillowana papryka staje się hitem w sezonie grillowym, ale można ją przygotować również w domowym piekarniku – niezależnie od sezonu.
Grillowana papryka w postaci sosu
Sos jako dodatek do mięs, przekąsek lub do makaronu możesz przyrządzić z pieczonej i z grillowanej papryki.
Składniki:
- 3 duże papryki,
- ½ l przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżych liści bazylii,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- 4 łyżki oliwy.
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: 30 minut
Sposób przyrządzenia:
- Paprykę umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne.
- Pokrop warzywo oliwą z oliwek i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
- Grilluj do momentu, aż skórka będzie bardzo ciemna, a miąższ stanie się miękki.
- Zdejmij paprykę z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie, a potem zdejmij skórkę.
Wskazówka: Taka papryka nadaje się jako dodatek do hummusu i na kanapki.
- Na patelni podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku.
- Dodaj paprykę i drobno posiekaną bazylię, paprykę w proszku i sól.
- Podsmażaj przez około 4 minuty, a następnie zalej przecierem pomidorowym.
- Duś przez 20 minut.
- Zawartość patelni lekko ostudź, przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko.
Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem
Składniki:
- 2 duże papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 g sera typu feta,
- oliwa do skropienia papryki,
- sól, pieprz,
- kilka świeżych listków bazylii.
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: 30 minut
Sposób przyrządzenia:
- Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, przekrój na połówki.
- Skrop oliwą i posyp pokrojonym drobno czosnkiem, dodaj odrobinę soli, odstaw na 20 minut.
- Ułóż paprykę na rozgrzanym ruszcie i grilluj, aż miąższ będzie miękki.
- Wtedy połóż w środku każdej połówki kawałek sera typu feta i poczekaj, aż zacznie się topić.
- Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem gotowa – przełóż na talerze, dopraw pieprzem i udekoruj bazylią.
Smacznego!
- Uwielbiasz dania z rusztu? Grillowanie karkówki: zasady i przepis - garść porad.
- Grilluj zdrowo! 5 przepisów na dania z grilla.
- Przyrządzaj dania z rusztu jak najczęściej! Co wybrać: grill węglowy czy grill gazowy?
- Zabuduj swój balkon. Jak urządzić balkon typu loggia?
- Kochasz styl skandynawski? Mały balkon w stylu skandynawskim zrobi furorę na każdej imprezie!