Przepis za imbirową zupę krem z białych warzyw z jarmużowymi czipsami
Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.
Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.
Krem z białych warzyw z imbirem i czipsami z jarmużu – przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki na zupę:
- 1 mała cukrowa cebula,
- 1 średniej wielkości por – tylko bała część,
- 2 duże lub 3 małe korzenie pietruszki,
- 1 mały lub ½ dużego selera,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1-2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku,
- łyżeczka sosu sojowego jasnego,
- szczypta białego mielonego pieprzu,
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka soli himalajskiej,
- łyżeczka oleju kokosowego.
Składniki na czipsy:
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta soli himalajskiej,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 garści posiekanych i oddzielonych od łodyg liści jarmużu.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa (por, pietruszka, seler) obierz ze skórki i umyj, pokrój na grube plastry oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
2. Przygotuj czipsy: oliwę wymieszaj z solą, papryką i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jarmuż włóż do wysokiej miski zalej smakową oliwą i dokładnie wymieszaj rękami tak, aby każdy listek był dokładnie natłuszczony. Umieść na oddzielnej blaszce i włóż do piekarnika razem z warzywami.
3. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij w garnku z olejem kokosowym. Dodaj sos sojowy. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli, zalej 1,5 l wody i przykryj.
4. Podpieczone warzywa włóż do garnka z cebulą i ziemniakami.
5. Jeżeli czipsy po 15 minutach nie są chrupiące przemieszaj je łopatką i piecz przez następne 5-7 minut.
6. Gotuj zupę na wolnym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj drobno posiekany imbir i gałkę muszkatołową (jeżeli nie pokroisz dokładnie imbiru, podczas blendowania mogą oddzielić się od niego przeszkadzające podczas jedzenia włókna).
7. Zblenduj zupę na gładki krem. Zagotuj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
8. Zupę podawaj bez czipsów, aby nie namokły i nie straciły chrupkości najlepiej, aby każdy dodawał je sobie sam do talerza.
Smacznego!
- Jeśli nie masz czasu, by przyrządzić smaczny posiłek, wypróbuj prosty przepis na zupę na szybko.
- Burak wzmacnia organizm i zapobiega chorobom. Sprawdź przepis na zupę z buraka.
- Jesteś na diecie i nie wiesz, co zjeść na obiad? Świetnie sprawdzi się zupa odchudzająca.