Reklama

Kasza jaglana jest uważana za najzdrowszą z kasz. Ma dużo wartości odżywczych i idealnie komponuje się z daniami słodkimi i słonymi. Stanowi doskonałą podstawę dań obiadowych – wypróbuj przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej, która będzie nie tylko smaczna i sycąca, ale i bardzo zdrowa.

Reklama

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • dwa woreczki kaszy jaglanej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 por,
  • 0,5 litra mleka,
  • 2 jajka,
  • 10 dag żółtego sera (wybierz taki, który dobrze się topi, np. gouda lub edamski),
  • pół puszki kukurydzy,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Stopień trudności: łatwa

Czas przygotowania: 60 minut

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę – dopraw przyprawami i wymieszaj z dwiema łyżkami oleju.

2. Kostkę obsmaż na rozgrzanej patelni – nie dodawaj już więcej tłuszczu.

3. Pokrój paprykę w kostkę, a pora w talarki.

4. Odsącz kukurydzę i zielony groszek.

5. Kaszę jaglaną przelej na sitku najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem – dzięki temu usuniesz goryczkę.

6. Wymieszaj usmażone mięso, kaszę i warzywa, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.

7. Wymieszaj mleko z całymi jajkami, solą, pieprzem i ziołami. Zalej nim zapiekankę – cała kasza musi być namoczona w mleku.

8. Przykryj naczynie pokrywką lub folią, po czym włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

9. Po 30 minutach sprawdź- jeśli całe mleko zostało wchłonięte przez kaszę, dolej odrobinę mleka.

10. Zetrzyj ser i po 15 minutach posyp nim zapiekankę – pozostaw ją na kolejne 5 minut, pozwalając serowi się zapiec. W sumie zapiekanka z kaszą jaglaną powinna piec się 45-50 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama