Reklama

Grzane wino jest znakomitym trunkiem na chłodne wieczory, zarówno spędzane w domu w towarzystwie książki, jak też w gronie znajomych. Ma unikalny i niezastąpiony aromat, a zależnie od użytych przypraw może zyskać słodkawy lub lekko ostrawy smak.

Reklama

Grzańce, czyli rozgrzewające trunki przygotowywane z wina lub piwa znane są w Polsce już od czasów średniowiecza. Grzane wino jest doskonałym napojem na mroźne, zimowe wieczory. Skutecznie rozgrzewa organizm chroniąc go przed przeziębieniami.

Jakie wino wybrać

Do przygotowania grzanego wina wykorzystuje się wino czerwone: słodkie lub półsłodkie, wytrawne lub półwytrawne. Jako grzańce najlepiej sprawdzają się wina wywodzące się z Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Chile oraz Węgier.

Jak przyprawić grzańca

Podstawowymi przyprawami do grzańców są przyprawy korzenne, które nadają trunkom niezwykłego aromatu. Grzane wino najlepiej smakuje z dodatkiem goździków, kardamonu, wanilii i czarnego pieprzu. Doskonałym uzupełnieniem jest również miód, migdały oraz pomarańcze, które tworzą lekko słodkawy smak. Dla wielbicieli czekoladowych rozkoszy rozgrzewającym trunkiem o uniwersalnym smaku może okazać się grzane wino z czekoladą.

Kilka wskazówek jak zrobić grzańca

Przygotowanie grzańca nie jest skomplikowanym procesem. Jednak aby cieszyć się wspaniałym smakiem grzanego wina, należy przestrzegać kilku zasad:

  • Nigdy nie gotuj grzańca – grzane wino należy podgrzać maksymalnie do 60 – 80 stopni Celsjusza. Doprowadzenie wina do temperatury wrzenia może skutkować utratą aromatu.
  • Najpierw powinieneś połączyć ze sobą przyprawy, a następnie dodać je do wina.
  • Wszelkie grzańce, najlepiej pić w kamionkowych kuflach lub naczyniach wykonanych z żaroodpornego szkła – zapewni to utrzymanie wysokiej temperatury trunku.

Przepis na grzane wino

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 mililitrów wytrawnego czerwonego wina,
  • 4 centymetry laski wanilii,
  • 2 (przepołowione) plastry pomarańczy,
  • 8 goździków,
  • 4 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  • Goździki, cynamon i dwa plasterki pomarańczy włóż do jednego naczynia
  • i wymieszaj.
  • Do rondelka wlej wino i dodaj do niego wymieszane przyprawy. Zacznij powoli podgrzewać.
  • Dodaj miód. W momencie gdy wino osiągnie pożądaną przez nas temperaturę, zdejmij rondelek z ognia.
  • Podawaj udekorowane kawałkami pomarańczy oraz cynamonem.

Przepis na grzane wino z czekoladą

Składniki (na 4 porcje):

  • butelka czerwonego wina,
  • 200 gramów kakao,
  • 400 gramów brązowego cukru,
  • 2 laski cynamonu,
  • 8 goździków,
  • 500 gram gorzkiej czekolady,
  • 2 mandarynki,
  • 5 gwiazdek anyżu,
  • gałązka rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  • W 500 mililitrów wody rozpuść cukier, kakao. Dodaj przyprawy. Całość przelej do rondla i gotuj na małym ogniu.
  • Rondelek zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę i mieszaj aż do całkowitego jej rozpuszczenia i dokładnego połączenia z resztą składników.
  • Dodaj mandarynki oraz rozmaryn. Całość odstaw na około 10 minut.
  • Po upływie 10 minut wlej wino i podgrzej.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama