Reklama

W czasie, kiedy dostępne są nowalijki warto włączać je do jadłospisu. Świeża rzodkiewka, szczypiorek, sałata, botwina, rzeżucha, młoda marchewka i natka pietruszki to doskonałe dodatki do wielu potraw. Na wegański wiosenny obiad można przygotować botwinkowe burgery i podać je z kolorową sałatką z majonezem z nerkowców.

Reklama

Kupując nowalijki warto zwracać uwagę na ich wygląd, czy nie mają brązowych plam lub nie są mocno nawożone. Najlepiej zaopatrywać się od sprawdzonego sprzedawcy na lokalnym targu.

Przepis na wegańskie bezglutenowe botwinkowe burgery

Składniki na około 10 kotletów:

  • 2 pęczki botwiny z burakami,
  • 2 cebule dymki – pokrojone w bardzo drobną kostkę,
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego,
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 5-6 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • pół szklanki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
  • pół szklanki drobno posiekanego koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 45-60 minut

Sposób przygotowania:

  • Botwinę i buraki bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj wszystko bardzo drobno. Wrzuć do garnka, zalej wodą z dodatkiem soku z cytryny i 1 łyżki sosu sojowego i gotuj przez około 10 minut.
  • Przelej kaszę wrzątkiem – 3 razy, następnie zalej ją 1,5 szklanką wody, dodaj 1 łyżkę sosu sojowego i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
  • Weź dużą miskę – umieść w niej ugotowaną kaszę, odcedzoną botwinę z burakami i resztę składników, wymieszaj wszystko dokładnie, najlepiej rękami. Odstaw na 10 minut, aby składniki się połączyły.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Z powstałej masy formuj płaskie burgery i umieszczaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez 20 minut, następnie każdego odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.

Burgery możesz podawać w bułkach z dodatkiem warzyw, np. sałaty, pomidorów, dymki lub papryki. Botwinkowe kotlety stanowią również wspaniały duet z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z rzodkiewki, rzeżuchy, szczypiorku, sezamu i sałaty polaną majonezem z nerkowców.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama