Smaki kuchni meksykańskiej – tortilla z kurczakiem
Kalorie w tortilli z kurczakiem zależą od tego jak przygotujesz mięso i jakie dodatki wybierzesz. W jednej porcji tortilli znajduje się średnio ok. 400 kcal. Danie może pełnić funkcję lekkiego obiadu lub przekąski.
Kalorie w tortilli z kurczakiem zależą od tego jak przygotujesz mięso i jakie dodatki wybierzesz. W jednej porcji tortilli znajduje się średnio ok. 400 kcal. Danie może pełnić funkcję lekkiego obiadu lub przekąski.
Tortilla jest daniem typowym dla kuchni meksykańskiej. Ważne są w niej intensywne przyprawy i warzywa. Pikantnym typowo meksykańskim akcentem w tortilli jest papryczka chilli.
Kalorie w tortilli z kurczakiem
Zawartość kalorii w tortilli z kurczakiem zmienia się zależnie od składników, z jakich przygotujesz danie. Z 200 g filetu z kurczaka, 5 g oliwy z oliwek, 3 łyżek jogurtu greckiego naturalnego, 120 g pełnoziarnistych placków tortilli z dodatkiem przyprawy do kurczaka, przyprawy meksykańskiej i ząbku czosnku przygotujesz dwie tortille. Każda z nich będzie miała ok. 400 kcal.
Przepis na tortille z kurczakiem i czerwoną kapustą
Czas wykonania: 30 minut
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 200 g filetu z kurczaka bez skóry,
- 1 papryczka chilli,
- 50 g czerwonej kapusty. Zamiast kapusty możesz też włożyć dowolne inne warzywa i sałaty,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki cukru,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 5 g oliwy z oliwek,
- 2 pełnoziarniste placki tortilli,
- ząbek czosnku,
- do smaku: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
1. Czerwoną kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka i zalej wodą, tak aby woda całkowicie przykryła kapustę. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.
2. Filet z kurczaka umyj, oczyść z tłuszczu i pokój w podłużne paski. Mięso przełóż na patelnię, oprósz przyprawami i podsmaż na oliwie. Dodaj umytą i pokrojoną w cienkie krążki papryczkę chilli.
3. Jogurt grecki przełóż do ceramicznej miseczki, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
4. Ugotowaną kapustę odcedź, przełóż do miski i dopraw cukrem, szczyptą soli, pieprzu i sokiem z cytryny.
5. Jeden placek tortilli podgrzej przez kilka sekund na suchej patelni i zdejmij na drewnianą deskę.
6. Placek posmaruj sosem czosnkowym, wyłóż połowę kurczaka i surówki z czerwonej kapusty.
7. Placek złóż w kopertę.
Smacznego!
- Wesele to wyjątkowy dzień w życiu. Zobacz, jaki tort ślubny wybrać.
- Tort na pierwsze urodziny powinien być wyjątkowy. Na roczek warto przygotować tort budyniowy z jagodami.
- Sos czosnkowy jest pyszny i pasuje do wielu dań. Możesz wykonać go na bazie jogurtu lub śmietany.
- Torty uchodzą za wyjątkowo kaloryczne ciasta. Sprawdź, ile kalorii ma każdy rodzaj tortu.