Reklama

Szparagi w galarecie w połączeniu z kremowym sosem podawanym w sosjerce to kulinarne mistrzostwo świata. Starannie umyte szparagi należy gotować jedynie przez kilka minut w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku. Zrobione z nich ruloniki z szynką, serem i majonezem, zalane galaretą będą świetnie prezentować się na stole.

Reklama

Przepis na szparagi w galarecie z szynką i serem

Każdy obiad zyska wyjątkową oprawę, gdy na stole pojawią się ruloniki ze szparagów z szynką i serem, z nutką majonezu, zalane aromatyczną, drobiową galaretką.

Wskazówki

Do szparagów z szynką i serem w galarecie doskonale pasują kremowe, jasne sosy. Obok półmiska możesz postawić sosjerkę z sosem beszamelowym, czosnkowym lub holenderskim albo ulubionym sosem serowym.

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (liczba plastrów sera i szynki powinna być co najmniej równa liczbie szparagów),
  • ser żółty w cienkich plastrach,
  • szynka w plasterkach,
  • kilka łyżek majonezu,
  • 2 kostki drobiowe rosołowe,
  • żelatyna spożywcza.

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia)

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Rozkrusz 2 kostki rosołowe do litra wody i zagotuj.
  • W garnku z osolonym wrzątkiem i odrobiną cukru ugotuj umyte szparagi (3-5 minut) i odcedź je.
  • Do wrzącego bulionu dodaj 4 łyżeczki żelatyny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Połóż plasterek sera na plasterku szynki i posmaruj cienko majonezem.
  • Ułóż je rogami do góry i połóż na nich po 2 szparagi.
  • Zwiń ściśle i ułóż je na niezbyt głębokim półmisku.
  • Zalej ostrożnie galaretą, gdy zacznie już tężeć.
  • Potrawę podawaj schłodzoną z octem do doprawienia.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama