Szparagi zawijane z szynką i serem zalane drobiową galaretą
Szparagi w galarecie w połączeniu z kremowym sosem podawanym w sosjerce to kulinarne mistrzostwo świata. Starannie umyte szparagi należy gotować jedynie przez kilka minut w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku. Zrobione z nich ruloniki z szynką, serem i majonezem, zalane galaretą będą świetnie prezentować się na stole.
Szparagi w galarecie w połączeniu z kremowym sosem podawanym w sosjerce to kulinarne mistrzostwo świata. Starannie umyte szparagi należy gotować jedynie przez kilka minut w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku. Zrobione z nich ruloniki z szynką, serem i majonezem, zalane galaretą będą świetnie prezentować się na stole.
Przepis na szparagi w galarecie z szynką i serem
Każdy obiad zyska wyjątkową oprawę, gdy na stole pojawią się ruloniki ze szparagów z szynką i serem, z nutką majonezu, zalane aromatyczną, drobiową galaretką.
Wskazówki
Do szparagów z szynką i serem w galarecie doskonale pasują kremowe, jasne sosy. Obok półmiska możesz postawić sosjerkę z sosem beszamelowym, czosnkowym lub holenderskim albo ulubionym sosem serowym.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów (liczba plastrów sera i szynki powinna być co najmniej równa liczbie szparagów),
- ser żółty w cienkich plastrach,
- szynka w plasterkach,
- kilka łyżek majonezu,
- 2 kostki drobiowe rosołowe,
- żelatyna spożywcza.
Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia)
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz 2 kostki rosołowe do litra wody i zagotuj.
- W garnku z osolonym wrzątkiem i odrobiną cukru ugotuj umyte szparagi (3-5 minut) i odcedź je.
- Do wrzącego bulionu dodaj 4 łyżeczki żelatyny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Połóż plasterek sera na plasterku szynki i posmaruj cienko majonezem.
- Ułóż je rogami do góry i połóż na nich po 2 szparagi.
- Zwiń ściśle i ułóż je na niezbyt głębokim półmisku.
- Zalej ostrożnie galaretą, gdy zacznie już tężeć.
- Potrawę podawaj schłodzoną z octem do doprawienia.
Smacznego!
- Urządzasz przyjęcie i nie masz pomysłu na szybkie przekąski? Wypróbuj przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim.
- Zastanawiasz się jak w najprostszy sposób przyrządzić białe szparagi, tak by zachowały chrupkość? Proponujemy pomysł na białe szparagi zapiekane z bułka tartą.
- Delikatny smak szparagów wyśmienicie komponuje się z różnego rodzaju sosami. U nas znajdziesz przepis na szparagi w sosie beszamelowym, serowym i holenderskim.