Reklama

Ciekawa wariacja kulinarna sorbetu malinowego ze smakami innych lodów. Łatwy przepis na sorbet oraz pomysł na deser na ciepłe dni.

Reklama

Przepis na sorbet malinowy

Składniki:

  • 450 gramów malin,
  • 100 gramów cukru,
  • 100 mililitrów wody.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

  • Sposób przygotowania:
  • W naczyniu zagotuj wodę i cukier, a następnie schłodź tak zrobiony syrop.
  • Maliny opłucz i odsącz (poza sezonem można też użyć malin mrożonych). Owoce i syrop przełóż do wysokiego garnka i zmiksuj.
  • Tak zrobione purée malinowe przelej do naczynia odpornego na niskie temperatury, przykryj i wstaw do zamrażalnika na ok. 2,5 godziny. Należy pamiętać, aby masę mieszać co pół godziny.
  • Zamrożoną masę tuż przed ponownym zamrażaniem w maszynce do lodów można zmiksować mikserem lub blenderem.
  • Purée malinowe zamrażaj w maszynce do robienia lodów przez ok. 30 minut.

Aby osiągnąć ciekawy efekt smakowy i wizualny można masę malinową wycisnąć rękawem cukierniczym do wcześniej przygotowanych pucharków i zalać niewielką ilością białego wina.

Smacznego!

Miks z sorbetem malinowym

Składniki:

  • porcja lodów pistacjowych,
  • porcja lodów czekoladowych,
  • porcja sorbetu malinowego,
  • gorzka czekolada,
  • pistacje do dekoracji,
  • maliny do dekoracji.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj gorzką czekoladę na tarce z grubymi (dużymi) oczkami aby uzyskać wiórki, wyłuskaj pistacje i posiekaj je, opłucz maliny.
  • Na talerzu ułóż po jednej kulce sorbetu malinowego, lodów pistacjowych i czekoladowych.
  • Sorbet wraz z lodami udekoruj wiórkami czekoladowymi, posiekanymi pistacjami oraz malinami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama