Ciasto z toffie pokrojone na kawałki.
©suksao/fotolia
Styl życia

Przepisy na biszkoptowe ciasto toffi i wegański sernik słonecznikowy

Do ciast z ziarnami słonecznika najlepiej wcześniej uprażyć pestki na rozgrzanej i suchej patelni. Masę słonecznikową na bazie masła i cukru można również dopiec w piekarniku, aby nabrała pięknego koloru i chrupkości.

Do ciast z ziarnami słonecznika najlepiej wcześniej uprażyć pestki na rozgrzanej i suchej patelni. Masę słonecznikową na bazie masła i cukru można również dopiec w piekarniku, aby nabrała pięknego koloru i chrupkości.

 

Kupując słonecznik, warto wybrać ziarenka bez łupinek. Brak konieczności ich łuskania to duża oszczędność czasu.

Przepis na biszkoptowe ciasto toffi ze słonecznikiem

Rada: część ziaren słonecznika możesz zastąpić uprażonymi płatkami migdałów.

 

Składniki (na kilkanaście porcji – blacha do pieczenia 24x24 centymetry):

  • 1 szklanka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika,
  • 1 kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 1 puszka mleka skondensowanego („Krówka”),
  • ćwierć szklanki + 8 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 małe opakowania herbatników Petit Beurre,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • odrobina margaryny,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • pół kieliszka likieru wiśniowego.

 

Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez czasu stygnięcia biszkoptu i masy)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
  • Przełóż do naczynia miksera białka jaj i 8 łyżek cukru.
  • Zmiksuj na dość sztywną pianę.
  • Miksując na wolnych obrotach, dodawaj po jednym żółtku.
  • Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
  • Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Blachę do pieczenia posmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
  • Połącz masę jajeczną i suche składniki, i dokładnie wymieszaj.
  • Piecz biszkopt kilkadziesiąt minut, dopóki nie będzie odstawał od blachy, a wyjęta z niego wykałaczka będzie czysta i sucha.
  • Umieść na patelni na niewielkim ogniu pół kostki masła, ćwierć szklanki cukru i pestki uprażonego słonecznika.
  • Mieszaj do rozpuszczenia masła.
  • Włóż masę do piekarnika na 15 minut i mieszaj ją co kilka minut.
  • Zmiksuj mleko skondensowane z puszki z połową kostki masła.
  • Gdy biszkopt i masa ostygną, połącz mleczno-maślaną masę z masą słonecznikową (odłóż na bok kilka łyżek).
  • Skrop biszkopt likierem wiśniowym.
  • Wyłóż na niego połowę masy słonecznikowej.
  • Przykryj połową herbatników i pozostałą połową masy.
  • Rozłóż na wierzchu połowę herbatników i odłożoną masę słonecznikową.
  • Ciasto możesz udekorować gotową masą, cząstkami owoców lub posypać płatkami migdałów.

Przepis na wegański sernik słonecznikowy

Rada: po ostudzeniu sernik możesz polać ulubioną polewą.

 

Składniki (na kilkanaście porcji – blacha do pieczenia 24x24 centymetry lub tortownica o średnicy 23 centymetrów):

  • 400 gramów ziaren słonecznika bez łupinek,
  • 350 mililitrów mleka roślinnego (np. sojowego czekoladowego lub ryżowego waniliowego),
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sok wyciśnięty z 2 sparzonych cytryn,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 100 gramów cukru,
  • parę kropel aromatu migdałowego,
  • 1 garść owoców sezonowych (maliny, kostki gruszek, borówki).

 

Czas przygotowania: około 80 minut (bez moczenia słonecznika przez noc)

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej ziarna słonecznika zimną wodą i zostaw do moczenia na noc.
  • Odlej wodę i wypłucz pestki na sitku.
  • Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
  • Przełóż do naczynia blendera pestki słonecznika, mleko, sok i skórkę z cytryny, cukier, aromat migdałowy.
  • Zmiksuj, dodaj mąkę pszenną, opakowanie budyniu i zblenduj ponownie.
  • Posmaruj tortownicę lub blaszkę odrobiną oleju i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto.
  • Piecz maksymalnie godzinę, aż ciasto będzie zwarte i nabierze złocistej barwy.

 

Smacznego!


 

Wielkanocne ciasto z truskawkami
Styl życia
Zmień repertuar! Mamy nietypowe przepisy wielkanocne: chałwowe ciasto bez pieczenia i czekoladowe z truskawkami
Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.  Na wielkanocnym stole pojawia się wiele tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć domowych wypieków, takich jak: babka piaskowa, sernik, mazurek z orzechami czy smaczny keks z dodatkiem bakalii. Sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie również innych, nietypowych ciast wielkanocnych.  Przepis na wielkanocne ciasto chałwowe bez pieczenia Składniki: 600 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe), 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 1 litr mleka, po 3 łyżki: mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, 200 g miękkiego masła, 300 g waniliowej chałwy , 3 łyżki likieru amaretto, 100 g pokruszonej chałwy, tarta czekolada do dekoracji. Sposób przygotowania: 1. Odlej półtorej szklanki mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka jaj, cukier, likier. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.  2. Pozostałe mleko zagotuj (aż zacznie kipieć). Wlej do niego przygotowaną masę z mleka, mąki, cukru, żółtek i likieru. Całość energicznie mieszaj. Zagotuj, co chwilę mieszając. 3. Gotowy budyń (po zagotowaniu) odstaw z ognia. Przelej do czystej miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia.  4. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż do powstania puszystej masy. Następnie do masła dodawaj budyń - stopniowo i ciągle ubijając. Na koniec do masy dodaj pokruszoną chałwę. Całość zmiksuj. 5. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj naprzemiennymi...

Jak przygotować deser bezglutenowy
© noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowe desery: przepis na tiramisu, budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym i zdrowe pralinki
Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.

Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.     Desery dla osób na diecie bezglutenowej nie mogą zawierać m.in. mąki pszennej i zbóż, m.in. żyta i jęczmienia. Bazą przysmaków są wyroby mączne bez dodatku glutenu , takie jak mąka ziemniaczana lub ryżowa.  Przepis na bezglutenowe tiramisu – bezglutenowe i bezmleczne  Składniki na biszkopt: 3 jaja, 3 łyżki mąki bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 75 g cukru, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.   Składniki na krem: ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego , 100 ml śmietanki roślinnej, np. migdałowej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.   Pozostałe składniki: 4-5 łyżek amaretto, 1 filiżanka espresso , kakao do posypania na kolejne warstwy deseru.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: 30 minut na przyrządzenie i kilka godzin na schłodzenie deseru Sposób przygotowania: Wymieszaj kaszę jaglaną, ekstrakt waniliowy, połowę cukru i śmietankę, a następnie zmiksuj je na krem. Wstaw masę do lodówki. Odlej z puszki mleka kokosowego wodę. Przełóż stałą część mleka do miski i ubij jak bitą śmietanę. Wymieszaj ją z kremem i ubijaj całość jeszcze przez chwilę. Masa do tiramisu jest gotowa. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do nich resztę cukru i żółtka.  Wymieszaj mąkę i sodę, a następnie dodaj je do jajek.  Połącz powyższe składniki, mieszając delikatnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią...

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner