Reklama

Sałatka ze szparagami, słodkimi truskawkami, granatem i kozim serem to świetne danie dla wegetarian. Miłośnicy grillowanej piersi z kurczaka znajdą natomiast coś dla siebie w ciekawej, prostej sałatce z grillowanymi szparagami i kaparami.

Reklama

Najlepszym okresem na przygotowywanie sałatek ze szparagami jest wiosna i wczesne lato. Warto jak najlepiej wykorzystać krótki sezon na te delikatne warzywa. A w zimie można bazować na szparagach konserwowych z zalewy, ze słoika bądź puszki.

Wegetariańska sałatka ze szparagami i serem

Sałatka ze szparagami, kozim serem, szpinakiem, przepiórczymi jajkami i pomidorami to doskonała propozycja na bezmięsny obiad w upalny dzień. Jest odświeżająca, sycąca i zdrowa.

Składniki (na 1 osobę):

  • 6 szparagów,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki sera koziego pokrojonego w kosteczki,
  • 2 łyżeczki pestek granatu,
  • 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo,
  • 1 garść szpinaku,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • oliwa,
  • sok z cytryny.

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Usuń zdrewniałe końcówki szparagów, umyj warzywa i owoce.
  • Przekrój na pół szparagi, jajka i pomidorki.
  • Zalej szparagi w garnku wrzątkiem na 2 minuty, następnie przełóż je na 2 minuty do lodowatej wody.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na płaskim talerzu.

Sałatka ze szparagami i grillowanym kurczakiem

Grillowany kurczak to doskonała baza warzywnych sałatek. W naszym przepisie wykorzystaliśmy świeże, wiosenne szparagi, lekko kwaśne szparagi i świeży tymianek.

Wskazówki:

  • Do sałatki będą doskonale pasować czerwona fasola z puszki, kawałeczki suszonych pomidorów z zalewy, a także płatki migdałów.
  • Jeśli nie lubisz jogurtu greckiego, możesz go zastąpić majonezem i śmietaną w proporcjach 1:1.
  • Kurczaka w oliwie i przyprawach możesz także upiec w piekarniku (około 15 minut) bądź grillować na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla.
  • Nie masz świeżego tymianku? Zastąp go 1 lub 2 łyżeczkami suszonej przyprawy.
  • Ćwiartki cytryny możesz także przygotować na patelni grillowej lub grillu. W tym celu opiekaj każdą ze stron po minucie lub dwie i podaj do samodzielnego wyciśnięcia soku z cytryny prosto na talerz.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 garście różnych sałat,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • odrobina soli morskiej,
  • ćwiartki cytryny do podania.

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odłam zdrewniałe końcówki i umyj szparagi.
  • Posmaruj je oliwą i posyp solą morską.
  • Oczyszczoną z błon, kostek i chrząstek pierś z kurczaka przekrój na pół, a następnie na kilka mniejszych kawałków.
  • Posmaruj kawałeczki kurczaka oliwą, posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Dobrze rozgrzej patelnię grillową.
  • Grilluj mięso po około 5 minut na każdej ze stron na złoty kolor.
  • Mniej więcej w połowie grillowania kurczaka dodaj na patelnię szparagi.
  • Na około 2 minuty przed końcem grillowania dorzuć kapary.
  • Gdy kurczak nieco przestygnie, pokrój go na drobniejsze części.
  • Wymieszaj jogurt grecki z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, pieprzem i kaparami z patelni.
  • Rozłóż na talerzach sałatę, kurczaka, szparagi, polej sosem i skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama