Najlepsze wiosenno-letnie sałatki ze szparagami – wegetariańskie i z mięsem
Sałatka ze szparagami, słodkimi truskawkami, granatem i kozim serem to świetne danie dla wegetarian. Miłośnicy grillowanej piersi z kurczaka znajdą natomiast coś dla siebie w ciekawej, prostej sałatce z grillowanymi szparagami i kaparami.
Sałatka ze szparagami, słodkimi truskawkami, granatem i kozim serem to świetne danie dla wegetarian. Miłośnicy grillowanej piersi z kurczaka znajdą natomiast coś dla siebie w ciekawej, prostej sałatce z grillowanymi szparagami i kaparami.
Najlepszym okresem na przygotowywanie sałatek ze szparagami jest wiosna i wczesne lato. Warto jak najlepiej wykorzystać krótki sezon na te delikatne warzywa. A w zimie można bazować na szparagach konserwowych z zalewy, ze słoika bądź puszki.
Wegetariańska sałatka ze szparagami i serem
Sałatka ze szparagami, kozim serem, szpinakiem, przepiórczymi jajkami i pomidorami to doskonała propozycja na bezmięsny obiad w upalny dzień. Jest odświeżająca, sycąca i zdrowa.
Składniki (na 1 osobę):
- 6 szparagów,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki sera koziego pokrojonego w kosteczki,
- 2 łyżeczki pestek granatu,
- 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo,
- 1 garść szpinaku,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- oliwa,
- sok z cytryny.
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Usuń zdrewniałe końcówki szparagów, umyj warzywa i owoce.
- Przekrój na pół szparagi, jajka i pomidorki.
- Zalej szparagi w garnku wrzątkiem na 2 minuty, następnie przełóż je na 2 minuty do lodowatej wody.
- Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na płaskim talerzu.
Sałatka ze szparagami i grillowanym kurczakiem
Grillowany kurczak to doskonała baza warzywnych sałatek. W naszym przepisie wykorzystaliśmy świeże, wiosenne szparagi, lekko kwaśne szparagi i świeży tymianek.
Wskazówki:
- Do sałatki będą doskonale pasować czerwona fasola z puszki, kawałeczki suszonych pomidorów z zalewy, a także płatki migdałów.
- Jeśli nie lubisz jogurtu greckiego, możesz go zastąpić majonezem i śmietaną w proporcjach 1:1.
- Kurczaka w oliwie i przyprawach możesz także upiec w piekarniku (około 15 minut) bądź grillować na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla.
- Nie masz świeżego tymianku? Zastąp go 1 lub 2 łyżeczkami suszonej przyprawy.
- Ćwiartki cytryny możesz także przygotować na patelni grillowej lub grillu. W tym celu opiekaj każdą ze stron po minucie lub dwie i podaj do samodzielnego wyciśnięcia soku z cytryny prosto na talerz.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 garście różnych sałat,
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka szczypiorku,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- odrobina soli morskiej,
- ćwiartki cytryny do podania.
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odłam zdrewniałe końcówki i umyj szparagi.
- Posmaruj je oliwą i posyp solą morską.
- Oczyszczoną z błon, kostek i chrząstek pierś z kurczaka przekrój na pół, a następnie na kilka mniejszych kawałków.
- Posmaruj kawałeczki kurczaka oliwą, posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
- Dobrze rozgrzej patelnię grillową.
- Grilluj mięso po około 5 minut na każdej ze stron na złoty kolor.
- Mniej więcej w połowie grillowania kurczaka dodaj na patelnię szparagi.
- Na około 2 minuty przed końcem grillowania dorzuć kapary.
- Gdy kurczak nieco przestygnie, pokrój go na drobniejsze części.
- Wymieszaj jogurt grecki z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, pieprzem i kaparami z patelni.
- Rozłóż na talerzach sałatę, kurczaka, szparagi, polej sosem i skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!
- Jesteś fanem mięsnych przysmaków? Koniecznie wypróbuj przepisy na szparagi z kurczakiem, szynką i boczkiem.
- Uwielbiasz delikatny smak warzyw otulonych pysznym sosem? Z pewnością skusisz się na szparagi gotowane z masłem i sosem holenderskim.
- Szukasz pomysłu na szybki i bardzo prosty obiad? Polecamy przepis na szparagi zielone z patelni.