Reklama

Sałatka z tofu to propozycja na ciekawe śniadanie, dodatek do obiadu lub przekąskę dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej.

Reklama

Tofu – sałatka z mixem sałat i sosem winegret - przepis

Składniki:

  • opakowanie – 200 g wędzonego lub naturalnego tofu,
  • ulubiony mix sałat – 1 opakowanie 100 g,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • około 20 oliwek zielonych lub czarnych,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika,
  • sos winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku.

Czas przygotowania: około 20 min.

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Oliwę, ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj dokładnie w małej miseczce i dodaj czosnek.

2. Umyj sałatę i dokładnie odcedź, aby pozbyć się nadmiaru wody.

3. Pomidorki umyj i przekrój na pół.

4. Oliwki odcedź z zalewy.

5. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie i ziarna słonecznika.

6. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w dużą kostkę (około 0,5 x 0,5 cm) i lekko podsmaż na razem z czosnkiem.

7. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki, dodaj tofu – razem z czosnkową oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku, zalej wszystko sosem winegret i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z tofu doskonale komponuje się z grillowanymi warzywami, daniami z ryżu i makaronu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama