Chiński rosół – pyszna zupa Dalekiego Wschodu z bambusem i sosem sojowym
Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Jego sekretem są orientalne dodatki – imbir, sos sojowy, pędy bambusa. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej.
Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Jego sekretem są orientalne dodatki – imbir, sos sojowy, pędy bambusa. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej.
Imbir sprawia, że rosół chiński jest lekko orzeźwiający, a jednocześnie ma silniejsze działanie rozgrzewające.
Przepis na rosół chiński z kurczakiem
Składniki:
- około 40 dag piersi z kurczaka,
- cebula,
- marchewka,
- por,
- 10 dag makaronu ryżowego,
- świeży imbir,
- sól morska,
- sos sojowy,
- pędy bambusa,
- 8 suszonych grzybów mun.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Z warzyw przygotuj bulion warzywny – gotuj je przez około godzinę na bardzo małym ogniu.
- 15 minut przed końcem gotowania namocz we wrzątku suszone grzyby mun.
- Pokrój niewielki kawałek imbiru na małe paski i przed końcem gotowania dodaj do wywaru.
- Przecedź bulion.
- Dodaj do niego pędy bambusa i odcedzone, pokrojone w cienkie paseczki grzyby mun.
- Filet z kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do gotującego się rosołu. Następnie zwiększ ogień i gotuj 2 minuty.
- W misce ułóż makaron ryżowy i zalej go rosołem. Posól, dopraw sosem sojowym i posyp świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki:
- Nie używaj sproszkowanego imbiru, ponieważ ma inny smak i aromat. Postaw na świeży korzeń.
- Możesz użyć innego makaronu – rosół chiński z makaronem sojowym również wyśmienicie komponuje się z potrawami z Dalekiego Wschodu.
- Z rosołem chińskim dobrze komponują się również kiełki fasoli mung i trawa cytrynowa – zdecydowanie lepiej smakuje świeża niż suszona.
Przepis na rosół chiński z kukurydzą
Rosół chiński z kukurydzą bazuje na podstawowym przepisie. Różnica polega na tym, że nie dodaje się od razu makaronu. Żeby przygotować chiński rosół z kukurydzą, wykonaj najpierw kroki 1-5 poprzedniego przepisu.
Dodatkowe składniki:
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 białko jajka.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (bulion) + 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do bulionu dodaj odcedzoną i przepłukaną kukurydzę.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 3 łyżkach zimnej wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie dodaj do rosołu chińskiego.
- Całość zagotuj jeszcze raz i zmniejsz ogień.
- Roztrzep w misce białko jajka z olejem sezamowym. Wlewaj stopniowo do zupy, ciągle mieszając.
- Na talerzu posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.
Wskazówki:
- Żeby ułatwić rozrobienie mąki z wodą, możesz je wymieszać w słoiku – wsyp mąkę, zalej wodą, zakręć i potrząsaj jak shakerem.
- Innym sposobem na zagęszczenie zupy może być dodanie ryżu, kaszki manny lub zastosowanie gotowego zagęszczacza do sosów i zup.
Smacznego!
- Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jak zrobić rosół z szybkowaru?
- Kaloryczność rosołu zależy od mięsa, z którego jest przygotowany. Ile kalorii ma rosół? Czy można jeść rosół na diecie odchudzające.
- Tradycyjny rosół rybny powinien być przygotowywany z resztek ryby. Przepis na rosół rybny.
- Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Jak przygotować rosół z kaczki krok po kroku?
- Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Przepis na rosół z bażanta.