Reklama

Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.

Reklama

Przygotowanie przecieru z ogórków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane Produktu nie trzeba pasteryzować. Jest on świetną bazą do zupy ogórkowej oraz sałatek, szczególnie ziemniaczanych i śledziowych.

Przecier ogórkowy – przepis

Składniki na około 10 szt. 200 gramowych słoiczków (np. po koncentracie pomidorowym):

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1 kg marchewki,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 duży pęczek koperku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny oczekiwania

Sposób przygotowania:

  • Umyj i dokładnie osusz ogórki (nie obieraj!) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Marchewki obierz ze skórki i również zetrzyj.
  • Umyj i bardzo drobno posiekaj koper i natkę.
  • W dużej misce wymieszaj marchewkę z ogórkami, natką, koprem i dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek.
  • Zasyp wszystko solą, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Co pół godziny przemieszaj całość.
  • Po tym czasie powkładaj przecier do wyparzonych (we wrzątku lub piekarniku) i suchych słoiczków. Ugnieć delikatnie łyżką, tak by na wierzchu był sok.
  • Przygotowany w ten sposób przecier z ogórków przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu słoiczka - w lodówce.

Ważne: w słoiczkach będzie zachodził proces fermentacji – kiszenie, może wytwarzać się piana, która będzie wypływała przez zakrętki. Dlatego po 2 tygodniach warto je obmyć i wytrzeć do sucha.

Smacznego!

Wegetariańska zupa ogórkowa z przecieru z ziemniakami – przepis

Składniki na 5-7 porcji:

  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 200 g przecieru ogórkowego,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • pieprz,
  • pęczek koperku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Wlej bulion do garnka i zagotuj.
  • Umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę ziemniaki i wrzuć do wrzącego bulionu. Zbieraj tworzącą się na powierzchni pianę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj przecier ogórkowy, koperek i śmietanę. Wymieszaj dokładnie całość. Podgrzej, ale nie dopuść, by zupa się zagotowała.
  • Dopraw pieprzem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama