Przepis na szybką zupę i przecier ogórkowy
Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.
Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.
Przygotowanie przecieru z ogórków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane Produktu nie trzeba pasteryzować. Jest on świetną bazą do zupy ogórkowej oraz sałatek, szczególnie ziemniaczanych i śledziowych.
Przecier ogórkowy – przepis
Składniki na około 10 szt. 200 gramowych słoiczków (np. po koncentracie pomidorowym):
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 1 kg marchewki,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 duży pęczek koperku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki soli kamiennej.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny oczekiwania
Sposób przygotowania:
- Umyj i dokładnie osusz ogórki (nie obieraj!) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Marchewki obierz ze skórki i również zetrzyj.
- Umyj i bardzo drobno posiekaj koper i natkę.
- W dużej misce wymieszaj marchewkę z ogórkami, natką, koprem i dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek.
- Zasyp wszystko solą, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Co pół godziny przemieszaj całość.
- Po tym czasie powkładaj przecier do wyparzonych (we wrzątku lub piekarniku) i suchych słoiczków. Ugnieć delikatnie łyżką, tak by na wierzchu był sok.
- Przygotowany w ten sposób przecier z ogórków przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu słoiczka - w lodówce.
Ważne: w słoiczkach będzie zachodził proces fermentacji – kiszenie, może wytwarzać się piana, która będzie wypływała przez zakrętki. Dlatego po 2 tygodniach warto je obmyć i wytrzeć do sucha.
Smacznego!
Wegetariańska zupa ogórkowa z przecieru z ziemniakami – przepis
Składniki na 5-7 porcji:
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 200 g przecieru ogórkowego,
- 6 średniej wielkości ziemniaków,
- 250 ml śmietany 18%,
- pieprz,
- pęczek koperku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Sposób przygotowania:
- Wlej bulion do garnka i zagotuj.
- Umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę ziemniaki i wrzuć do wrzącego bulionu. Zbieraj tworzącą się na powierzchni pianę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj przecier ogórkowy, koperek i śmietanę. Wymieszaj dokładnie całość. Podgrzej, ale nie dopuść, by zupa się zagotowała.
- Dopraw pieprzem.
Smacznego!
- Lubisz warzywa i owoce? Dowiedz się, dlaczego warto jeść jabłka codziennie.
- Czy wiesz, że sok z buraka wspomaga trawienie? Poznaj właściwości soku z buraków i przepis na sok buraczano-jabłkowy.
- Szukasz ciekawych pomysłów na przetwory z warzyw? Wypróbuj przepisy na przecier z papryki i warzyw.