Przepis na pomidory faszerowane kaszą gryczaną, mięsem mielonym i papryką
Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.
Opublikowano: wtorek, 6 września 2016 09:28
Reklama
Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.
Reklama
Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną, możesz zastąpić ją kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Stopień trudności: średnie
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- łyżki,
- miski,
- blendera,
- widelca,
- naczynia żaroodpornego.
Składniki (na 3 porcje):
- 3 pomidory,
- 150 g mielonej szynki wieprzowej,
- 50 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- pół papryczki chili (zapisywana też jako chilli),
- pół łyżeczki tymianku,
- 1 papryka,
- 1 jajko,
- szczypta soli morskiej i białego pieprzu,
- 25 ml oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
- Paprykę i papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Pół porcji oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć mięso mielone i smaż przez około 5 minut.
- Mięso oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i dodaj papryki.
- Wszystkie składniki zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
- Gotowy farsz przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
- Pomidory umyj i odetnij ich dolną część. Końcówki odłóż, ponieważ po nafaszerowaniu, przydadzą się do przykrycia pomidorów.
- Łyżką stołową wyjmij miąższ z pomidorów tak, aby warzywa przypominały miseczki. Staraj się nie przebić skórki.
- Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i wlej pozostałą część oliwy. Całość zmiksuj.
- Do mięsa dodaj rozkłócone widelcem jajko i kaszę gryczaną.
- Całość dokładnie wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów.
- Na czubku każdego pomidora połóż odciętą wcześniej końcówkę.
- Do naczynia żaroodpornego wlej zmiksowany miąższ i wstaw nafaszerowane pomidory.
- Pomidory piecz przez 30 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
Reklama
- Jaki sos do zapiekanki wybierzesz: serowy czy pomidorowy? Najlepiej wypróbuj oba!
- Sos pomidorowy do gołąbków wzmacnia ich smak. Wiesz jak go zrobić?
- A może masz ochotę na faszerowane jajka? Spróbuj już dziś!
Reklama
Reklama
Reklama