Smażona pierś z gęsi w zalewie z papryczki chili, imbiru, czosnku i miodu – pyszny i łatwy przepis na gęsinę w orientaln
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.
Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty. Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy, ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku.
Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku
Przygotuj sobie wcześniej:
- małą miskę,
- naczynie żaroodporne,
- praskę do czosnku,
- tarkę z małymi oczkami.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 pierś z gęsi (około 200 gramów),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli),
- pół cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami).
- Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy.
- Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę.
- Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron).
- Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz gęś 15 minut.
- Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe).
- Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną sosem, który wytopił się podczas pieczenia.
- Do ozdoby mięsa możesz użyć świeżej gałązki rozmarynu lub posiekanego szczypiorku.
Smacznego!
- Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Jak przyrządzić mięso z gęsi?
- Wariacji na temat carpaccio znamy co najmniej kilka. Carpaccio z wołowiny. Przepis na modną przystawkę.
- Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Jak przygotować stek wołowy?