Słodkie muffinki ze śliwkami chwilę wcześniej wyjęte z piekarnika.
©zoryanchik/stock.adobe.com
Styl życia

Cynamon i śliwka razem smakują wybornie – przepis na muffinki cynamonowe ze śliwkami

Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.

Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.

 

Połączenie jabłek z cynamonem jest oczywiste i znakomicie sprawdza się w kuchni (i w aromaterapii), ale warto wiedzieć, że cynamon pasuje doskonale również do śliwek. Wzmacnia ich smak i aromat, a także podkreśla jesiennych charakter przyrządzanych muffinek lub innych ciast i ciasteczek wykorzystujących to połączenie. Przepis na muffinki jest prosty i łatwo można go wykonać.

 

Muffinki ze śliwkami podbiją serce każdego łasucha. Miękkie, słodkie i pachnące ciasto kryjące w środku aromatyczną śliwkę można podawać na ciepło lub na zimno. Wykonanie muffinek ze śliwkami i cynamonem zajmuje zaledwie około 30 minut.

 

Potrzebujesz:

  • 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
  • 2 misek,
  • rózgi lub widelca
  • łyżki do lodów lub łyżki stołowej.

 

Składniki (na 20 muffinek):

  • 10 dojrzałych śliwek węgierek,
  • 320 gramów mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 140 gramów cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 250 mililitrów mleka,
  • 125 mililitrów oleju,
  • 2 jajka.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Posyp połówki owoców 1 cukrem wanilinowym.
  • W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki – mąkę, cukier, 1 cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  • W drugiej misce wymieszaj przy pomocy widelca lub rózgi mleko, olej i jajka, opcjonalnie możesz dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
  • Wymieszaj składniki z obu misek ze sobą tylko do ich połączenia.
  • Do foremek przy użyciu łyżki do lodów lub zwykłą łyżką stołową włóż tyle ciasta, by przykryło dno.
  • Do każdej foremki włóż połówkę śliwki, a następnie uzupełnij foremki ciastem do ¾ wysokości.
  • Muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 18 do 20 minut. Następnie wyjmij z formy lub z foremek i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu.

 

Smacznego!

Muffiny bananowe z czekoladą.
© galiyahassan/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na muffinki bananowe z czekoladą – muffinki w niecałe pół godziny
Muffinki bananowe z dodatkiem czekolady są słodkie i aromatyczne. Jako przekąski znakomicie nadają się na przyjęcia, są też łatwe do przenoszenia, więc bez trudu można zabrać je ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Banany i czekolada to połączenie, które powinien znać każdy łasuch.

Muffinki bananowe z dodatkiem czekolady są słodkie i aromatyczne. Jako przekąski znakomicie nadają się na przyjęcia, są też łatwe do przenoszenia, więc bez trudu można zabrać je ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Banany i czekolada to połączenie, które powinien znać każdy łasuch.   Muffinki bananowe z kawałkami czekolady smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są lekko wilgotne, słodkie i aromatyczne, a miękkie ciasto rozpływa się w ustach. Walory smakowe podnosi mieszanka czekolady mlecznej i gorzkiej, które podkreślają słodki smak banana . Roztopione kawałki czekolady na górze muffinek bananowych stają się po wystudzeniu chrupiące, co dodatkowo urozmaica fakturę babeczek.   Przepis na muffinki bananowe jest łatwy, a efekty zaskoczą niejednego smakosza.   Potrzebujesz: 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek, 2 misek, rózgi lub widelca łyżki do lodów.   Składniki (na 20 muffinek): 450 gramów mąki, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 165 gramów cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli, 250 mililitrów mleka, 125 mililitrów jogurtu naturalnego, 125 mililitrów oleju, 2 jajka, 2 dojrzałe banany, 100 gramów (1 tabliczka) mlecznej czekolady, 50 gramów (½ tabliczki) gorzkiej czekolady , 2 łyżki soku z cytryny.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Banany obierz i pokrój w kostkę wielkości około 1,5 centymetra, skrop je sokiem z cytryny. Czekolady połam i pokrój w kostkę wielkości około 5 milimetrów. W misce połącz dokładnie mąkę, cukier, cukier wanilinowy , proszek do...

Upieczone muffinki posypane cukrem pudrem i przybrane stokrotkami
ⓒphotosimysia/Fotolia.com
Styl życia
Muffinki – szybkie babeczki dla niezapowiedzianych gości
Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Żeby je przygotować potrzebne będą specjalne formy na babeczki - mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach. Przyda ci się również zestaw do ozdabiania babeczek i specjalna taca. Muffinki mogą być przygotowywane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Wystarczy niewielka modyfikacja składników, żeby powstał zupełnie nowy rodzaj babeczki. Łatwy przepis na muffinki Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju. Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania muffinek: Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej. Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki. Przelej masę do foremek na muffinki. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki: zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna, zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir, zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona, jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną. Zobacz także: Rodzaje kawy i ich przygotowanie. Jak udoskonalić prosty...

muffinki w foremce i leżąca na nich łyżka
©FFCucina Liz Collet/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na babeczki makaronowe – jak zrobić muffinki na słono z makaronu, czosnku, jajek i śmietany?
Muffinki na słono to oryginalne danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Babeczki makaronowe mogą być serwowane jako przystawki na imprezę lub przekąska w ciągu dnia dla całej rodziny.

Muffinki na słono to oryginalne danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Babeczki makaronowe mogą być serwowane jako przystawki na imprezę lub przekąska w ciągu dnia dla całej rodziny. Wytrawne muffinki , oprócz tego, że dobrze smakują, zawierają w sobie cenne składniki odżywcze. Ser kozi, zawarty w przekąsce, jest bogatym źródłem białka, kwasu foliowego , cynku a także witaminy A oraz witamin z grupy B. Produkt zawiera również w sobie: wapń, magnez, fosfor oraz potas. Przepis na muffinki na słono, krok po kroku Przepis na babeczki można dowolnie modyfikować, np. zamieniając ser kozi na ser pleśniowy . Śmietanowy sos urozmaici dodanie bezpośrednio do niego ulubionych ziół, np.: oregano, prowansalskich czy zwykłego pieprzu. Potrzebujesz: garnka, praski do czosnku, blendera, foremek na muffiny, widelca, miski. Składniki: 1/4 opakowania spaghetti (100 g), 2 ząbki czosnku, 150 g koziego sera, 3 jajka, 150 ml śmietany, odrobina masła do wysmarowania foremek, 2 łyżki bułki tartej do posypania masła w foremkach, szczypta parmezanu i kilka listków świeżej pietruszki (do dekoracji), szczypta soli. Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Ugotuj makaron al dente  w lekko osolonej wodzie. Śmietanę, całe jajka i kozi ser włóż do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zmiksuj benderem. Ugotowany makaron wymieszaj z serowym sosem. Foremki na muffinki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą. Małe porcje makaronu nawijaj na widelec i przekładaj kolejno do foremek. Rozgrzej piekarniki do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz muffinki przez 15 minut. Podawaj na ciepło lub zimno, posypane...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner