Reklama

Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.

Reklama

Połączenie jabłek z cynamonem jest oczywiste i znakomicie sprawdza się w kuchni (i w aromaterapii), ale warto wiedzieć, że cynamon pasuje doskonale również do śliwek. Wzmacnia ich smak i aromat, a także podkreśla jesiennych charakter przyrządzanych muffinek lub innych ciast i ciasteczek wykorzystujących to połączenie. Przepis na muffinki jest prosty i łatwo można go wykonać.

Muffinki ze śliwkami podbiją serce każdego łasucha. Miękkie, słodkie i pachnące ciasto kryjące w środku aromatyczną śliwkę można podawać na ciepło lub na zimno. Wykonanie muffinek ze śliwkami i cynamonem zajmuje zaledwie około 30 minut.

Potrzebujesz:

  • 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
  • 2 misek,
  • rózgi lub widelca
  • łyżki do lodów lub łyżki stołowej.

Składniki (na 20 muffinek):

  • 10 dojrzałych śliwek węgierek,
  • 320 gramów mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 140 gramów cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 250 mililitrów mleka,
  • 125 mililitrów oleju,
  • 2 jajka.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Posyp połówki owoców 1 cukrem wanilinowym.
  • W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki – mąkę, cukier, 1 cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  • W drugiej misce wymieszaj przy pomocy widelca lub rózgi mleko, olej i jajka, opcjonalnie możesz dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
  • Wymieszaj składniki z obu misek ze sobą tylko do ich połączenia.
  • Do foremek przy użyciu łyżki do lodów lub zwykłą łyżką stołową włóż tyle ciasta, by przykryło dno.
  • Do każdej foremki włóż połówkę śliwki, a następnie uzupełnij foremki ciastem do ¾ wysokości.
  • Muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 18 do 20 minut. Następnie wyjmij z formy lub z foremek i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama