Cynamon i śliwka razem smakują wybornie – przepis na muffinki cynamonowe ze śliwkami
Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.
Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.
Połączenie jabłek z cynamonem jest oczywiste i znakomicie sprawdza się w kuchni (i w aromaterapii), ale warto wiedzieć, że cynamon pasuje doskonale również do śliwek. Wzmacnia ich smak i aromat, a także podkreśla jesiennych charakter przyrządzanych muffinek lub innych ciast i ciasteczek wykorzystujących to połączenie. Przepis na muffinki jest prosty i łatwo można go wykonać.
Muffinki ze śliwkami podbiją serce każdego łasucha. Miękkie, słodkie i pachnące ciasto kryjące w środku aromatyczną śliwkę można podawać na ciepło lub na zimno. Wykonanie muffinek ze śliwkami i cynamonem zajmuje zaledwie około 30 minut.
Potrzebujesz:
- 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
- 2 misek,
- rózgi lub widelca
- łyżki do lodów lub łyżki stołowej.
Składniki (na 20 muffinek):
- 10 dojrzałych śliwek węgierek,
- 320 gramów mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 140 gramów cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cynamonu,
- szczypta soli,
- 250 mililitrów mleka,
- 125 mililitrów oleju,
- 2 jajka.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Posyp połówki owoców 1 cukrem wanilinowym.
- W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki – mąkę, cukier, 1 cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- W drugiej misce wymieszaj przy pomocy widelca lub rózgi mleko, olej i jajka, opcjonalnie możesz dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
- Wymieszaj składniki z obu misek ze sobą tylko do ich połączenia.
- Do foremek przy użyciu łyżki do lodów lub zwykłą łyżką stołową włóż tyle ciasta, by przykryło dno.
- Do każdej foremki włóż połówkę śliwki, a następnie uzupełnij foremki ciastem do ¾ wysokości.
- Muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 18 do 20 minut. Następnie wyjmij z formy lub z foremek i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu.
Smacznego!