Reklama

Lody arbuzowe możesz wykonać na trzy sposoby. Jeden z nich to lody na patyku, drugim jest sorbet, a trzecim - kremowy deser.

Reklama

Arbuz składa się dużej ilości wody i małej ilości kalorii. Jest to idealny owoc na lato.

Jakie właściwości ma arbuz?

Arbuz w zdecydowanej większości (ponad 90%) składa się z wody. Dzięki temu jest niskokaloryczny i doskonale orzeźwia.

Ponadto arbuz ma wiele cennych właściwości:

  • zawiera przeciwutleniacze, które powstrzymują proces starzenia i zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych,
  • jest źródłem cytruliny, czyli aminokwasu wspomagającego pracę serca,
  • działa moczopędnie, przez co wspiera pracę nerek i oczyszcza ciało z toksyn,
  • dzięki obecności karotenoid zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu i hamuje rozwój chorób serca,
  • zawiera witaminy A i C, a także potas i magnez,
  • wspiera proces regeneracji mięśni,
  • zwiększa objętość mięśni podczas ćwiczeń,
  • działa jak afrodyzjak. Dzięki cytrulinie i argininie rozluźniają naczynia krwionośne – podobnie jak viagra.

W 100 gramach arbuza znajduje się ok. 30 kalorii. Jest szczególnie zalecany dla sportowców, dzieci, osób starszych, zwłaszcza podczas upałów i pracy fizycznej. Owoc jest jednak bogatym źródłem węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie jest polecany diabetykom i osobom na dietach odchudzających.

Lody arbuzowe na patyku

Lody arbuzowe na patyku są szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 arbuz,
  • sok z 1 pomarańczy.

Potrzebujesz też patyczków do lodów i ostrego noża.

Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

1. Pokrój arbuza w grube plastry (ok. 3 cm grubości) i odkrój skórkę.

2. Następnie z miąższu wytnij dowolne kształty, np. trapezy, prostokąty bądź kwadraty.

3. Do każdego kawałka delikatnie włóż patyczek i skrop go świeżym sokiem z pomarańczy.

4. Lody włóż do zamrażarki na 10 minut.

Sorbet arbuzowy

Sorbet arbuzowy jest niskokaloryczny i orzeźwiający. By go wykonać, zarezerwuj kwadrans.

Składniki:

  • 1 arbuz,
  • inne owoce, np. banan, truskawki, borówki, kiwi, pomarańcza,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • pół szklanki ciepłej wody.

Potrzebujesz też: foremki do lodów lub małe kubeczki plastikowe, blender.

Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przekrój arbuza i wydrąż z niego miąższ.

2. Usuń pestki.

3. Miąższ przełóż do kielicha blendera, dodaj kawałki innych owoców, cynamon i miód.

4. Dolej wodę i wsyp cynamon.

5. Całość zblenduj na gładką masę, po czym przełóż do foremek na lody lub małych, plastikowych kubeczków.

6. Zamroź.

Kremowe lody arbuzowe

Kremowe lody arbuzowe świetnie sprawdzą się jako letni, poobiedni deser lub przystawka na przyjęciu.

Składniki:

  • 1 arbuz,
  • 300 mililitrów śmietany 30%,
  • 2 łyżki miodu.

Potrzebujesz też blender i pojemnik do zamrażania

Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przekrój arbuza na pół, wydrąż z niego miąższ i pozbądź się pestek.

2. Dodaj miód i zblenduj całość na gładką masę.

3. Śmietanę ubij na sztywno w oddzielnym naczyniu.

4. Dodaj śmietanę do koktajlu arbuzowego, cały czas mieszając.

5. Ponownie zblenduj.

Reklama

6. Całość przełóż do pudełka i włóż do zamrażarki na 5 godzin.

Reklama
Reklama
Reklama