Reklama

Lemoniada cytrynowa to chłodzący, orzeźwiający napój przyrządzony z wody, cukru i soku z cytryny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1300 lat. W połowie XIX wieku popularność lemoniady wciąż nie słabła. Na ulicach Nowego Yorku czy Paryża można było się jej napić z przewoźnego straganu.

Reklama

Obecnie na sklepowych półkach znajdziemy jej różne warianty, niestety „wzbogacone” o sztuczne barwniki, słodziki i konserwanty. Dlatego lemoniadę najlepiej przygotować samodzielnie, co jest dziecinnie proste.

Lemoniadę cytrynową przygotowuje się z dodatkiem soku z cytryny i/lub limonek, pomarańczy, pomelo czy grejpfrutów. Podaje się ją schłodzoną i często również z dodatkiem wody gazowanej. Może być wzbogacana o równego rodzaju dodatki, takie jak świeże liście mięty, imbir, cynamon, a nawet chilli. Owocowe lemoniady przygotowuje się nie tylko z cytrusów, równie pyszna jest lemoniada truskawkowa, rabarbarowa, arbuzowa, ananasowa, brzoskwiniowa czy imbirowa.

Lemoniada jest napojem bezalkoholowym, często dodawanym do różnego rodzaju drinków i piwa (shandy, radler, panaché, panasch).

Lemoniada cytrynowa – wersja podstawowa

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Przygotowanie:

1. Cytryny włóż do dużej wysokiej miski i zalej wrzątkiem.

2. Wyciśnij z nich sok i po przecedzeniu wlej do dzbanka w której podasz lemoniadę. Każdą cytrynę przed przekrojeniem roluj naciskając mocno dłonią po blacie – dzięki temu będzie bardziej soczysta.

3. Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody i zmieszaj z przygotowaną wodą mineralną, filtrowaną lub przegotowaną, wlej do dzbanka z sokiem, dodaj lód. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Do dzbanka możesz wrzucić plastry cytryny do dekoracji.

5. Podawaj w wysokich szklankach ze słomką.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama