Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Prosty przepis na zdrowy napój
Lemoniada cytrynowa to chłodzący, orzeźwiający napój przyrządzony z wody, cukru i soku z cytryny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1300 lat. W połowie XIX wieku popularność lemoniady wciąż nie słabła. Na ulicach Nowego Yorku czy Paryża można było się jej napić z przewoźnego straganu.
Lemoniada cytrynowa to chłodzący, orzeźwiający napój przyrządzony z wody, cukru i soku z cytryny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1300 lat. W połowie XIX wieku popularność lemoniady wciąż nie słabła. Na ulicach Nowego Yorku czy Paryża można było się jej napić z przewoźnego straganu.
Obecnie na sklepowych półkach znajdziemy jej różne warianty, niestety „wzbogacone” o sztuczne barwniki, słodziki i konserwanty. Dlatego lemoniadę najlepiej przygotować samodzielnie, co jest dziecinnie proste.
Lemoniadę cytrynową przygotowuje się z dodatkiem soku z cytryny i/lub limonek, pomarańczy, pomelo czy grejpfrutów. Podaje się ją schłodzoną i często również z dodatkiem wody gazowanej. Może być wzbogacana o równego rodzaju dodatki, takie jak świeże liście mięty, imbir, cynamon, a nawet chilli. Owocowe lemoniady przygotowuje się nie tylko z cytrusów, równie pyszna jest lemoniada truskawkowa, rabarbarowa, arbuzowa, ananasowa, brzoskwiniowa czy imbirowa.
Lemoniada jest napojem bezalkoholowym, często dodawanym do różnego rodzaju drinków i piwa (shandy, radler, panaché, panasch).
Lemoniada cytrynowa – wersja podstawowa
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg cytryn,
- 5-6 łyżek cukru,
- 2 litry wody mineralnej niegazowanej, filtrowanej lub przegotowanej,
- lód w kostkach lub kruszony.
Przygotowanie:
1. Cytryny włóż do dużej wysokiej miski i zalej wrzątkiem.
2. Wyciśnij z nich sok i po przecedzeniu wlej do dzbanka w której podasz lemoniadę. Każdą cytrynę przed przekrojeniem roluj naciskając mocno dłonią po blacie – dzięki temu będzie bardziej soczysta.
3. Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody i zmieszaj z przygotowaną wodą mineralną, filtrowaną lub przegotowaną, wlej do dzbanka z sokiem, dodaj lód. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Do dzbanka możesz wrzucić plastry cytryny do dekoracji.
5. Podawaj w wysokich szklankach ze słomką.
Smacznego!
- Na rodzinny piknik przyda się domowa lemoniada. Zobacz przepisy na bazyliową, rabarbarową i ananasową lemoniadę.
- Lubisz zielone owoce? Wypróbuj nasze 3 przepisy na koktajl z kiwi: z bananem, pietruszką i pomarańczą.
- Na letnie przyjęcie idealnie sprawdzą się arbuzowe napoje. Spróbuj!