Reklama

Koktajl z truskawek i mleka lub jogurtu będzie świetny, gdy doda się do niego nutkę wanilii. Można wykorzystać do tego celu jogurt waniliowy, cukier waniliowy albo ekstrakt z wanilii.

Reklama

Koktajl z truskawek powinien też być osłodzony, by podkreślić kwaskowaty smak owoców. W zależności od tego, czy się go dosładza, czy nie, a także od tego, jaki produkt mleczny został dodany, koktajl truskawkowy ma od 80 kcal do 160 kcal.

Składniki:

  • ½ kg truskawek,
  • ½ l jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, mleka lub jogurtu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru, miodu lub innej substancji słodzącej.

Sposób przyrządzenia:

  • Truskawki dokładnie umyj w zimnej wodzie, potem oderwij im szypułki i jeszcze raz, ale krótko, opłucz. Długie moczenie truskawek pozbawionych szypułek powoduje ich rozwodnienie i utratę części walorów smakowych. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, musisz je rozmrozić przynajmniej częściowo, by dały się rozdrobnić blenderem.
  • Do naczynia włóż owoce, dodaj cukier lub inną substancję słodzącą, pół litra jogurtu waniliowego i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli używasz innego produktu mlecznego, dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii.

Wskazówka: Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka i zmiksuj go ponownie.

Koktajl z truskawek przelej do wysokich szklanek, ozdób całymi owocami i listkami świeżej mięty.


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama