Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami
Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.
Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.
Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem.
Kapusta postna z grochem
Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.
Potrzebujesz:
- dwóch garnków,
- patelni.
Składniki na 8 porcji:
- 500 ml bulionu,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 200 g grochu łuskanego,
- 50 g grzybów suszonych,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- pieprz (do smaku),
- cukier (do smaku).
Czas przygotowania: 200 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zalej groch litrem gorącej wody.
- Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny.
- Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody.
- Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie.
- Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą.
- Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu.
- Ugotowane grzyby pokrój w paski.
- Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka.
- Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
- Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem.
- Wymieszaj i duś przez około 15 minut.
- Dopraw pieprzem oraz cukrem do smaku. Gotowe.
Kapusta postna ze śliwkami
Kapustna postna z dodatkiem śliwek suszonych i wędzonych to idealna propozycja na jedną z 12 potraw wigilijnych. Wspaniale smakuje podana razem z białym pieczywem.
Potrzebujesz:
- dwóch garnków,
- patelni.
Składniki na 8 porcji:
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 50 g suszonych grzybów,
- 100 g suszonych śliwek kalifornijskich,
- 3 śliwki wędzone,
- 10 ziarenek pieprzu czarnego,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 ziarenka jagód jałowca,
- 3 liście laurowe,
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia.
- Namoczone gotuj, aż zmięknął.
- Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj.
- Włóż ją do wywaru z grzybów, jeśli będzie go za mało dolej wody, tak aby zakrywała kapustę.
- Gotuj przez 20 minut.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, jałowca i gotuj przez kolejne pół godziny.
- Cebulę obierz, umyj, posiekaj i zeszklij na patelni.
- Dodaj ją do kapusty i gotuj przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe.
Smacznego!
- Jadłeś już bigos po myśliwsku? Zobacz ten i inne przepisy z wykorzystaniem prawdziwków.
- Przygotuj obiad z probiotykiem: kiszoną kapustą. Zobacz, jak zrobić bigos: wypróbuj przepis na domowy bigos.