Reklama

Wegański obiad wcale nie musi być nudny. Można przygotować trzydaniową ucztę, która nie tylko zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza, ale również będzie zdrowa i niedroga. Warto stawiać zawsze na sezonowe warzywa i owoce. W jesiennym wegańskim obiedzie doskonale sprawdzą się brokuły, brukselka, cukinia i śliwki.

Reklama

Poniższa propozycja wegańskiego obiadu to ciekawy pomysł na urozmaicenie tygodniowego menu wszystkożerców oraz podpowiedź dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą roślinną.

Przepis na wegańską zupę z zielonych warzyw

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 5 świeżych brukselek,
  • 4 liście kapusty pekińskiej,
  • 1 mały por,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 litry wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 35 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, czosnek i pora, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku na oleju.
  • Umyj brokuła, podziel go na bardzo małe różyczki, kłącza możesz wyrzucić lub posiekać w drobną kostkę.
  • Umyj brukselki, zdejmij wierzchnie listki i pokrój je na ćwiartki.
  • Umyj liście kapusty i pokrój je w paski.
  • Wrzuć wszystkie warzywa do smażących się cebuli i pora i cały czas mieszając podsmażaj wszystko na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  • Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj sos sojowy i tymianek do momentu, aż brukselka będzie miękka.
  • Jeżeli jest taka potrzeba – dosól i dodaj pieprz. Możesz zblendować zupę lub podawać ją w formie niezmiksowanej.

Przepis na zapiekankę z cukinii, tofu i ziemniaków

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • około 15-20 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 4 łyżeczki soli.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 90 minut

Sposób przygotowania:

  • Umyj cukinię, przekrój ją na pól wzdłuż, jeżeli gniazda nasienne są duże, usuń je łyżką. Pokrój cukinie w cienkie plastry.
  • Obierz ziemniaki i po przekrojeniu ich na połówki również pokrój na plastry.
  • Cebule posiekaj w piórka i zeszklij na patelni na 1 łyżce oleju.
  • Pokrój pomidory w paski.
  • Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem.
  • Do dużej miski wsyp pokrojone ziemniaki, cukinię, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażoną cebulę i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia do pieczenia.
  • Wierzch posyp pokrojonym w kostkę tofu.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut.

Przepis na wegański deser – śliwki w czekoladzie

Składniki:

  • 10 dużych węgierek,
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 35 minut

Sposób przygotowania:

  • Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki.
  • Do rondelka z grubym dnem wlej mleko kokosowe, dodaj sól, chili i cynamon. Gdy zacznie się gotować dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści. Nie zestawiaj rondelka z ognia, czekolada musi mieć półpłynną konsystencję.
  • Każdą połówkę śliwki nabijaj na patyczek do szaszłyka i obtaczaj w czekoladowej masie.
  • Układaj czekoladowe śliwki na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia lub delikatnie natłuszczonym olejem.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama