Pomysł na prosty i szybki wegański obiad z trzech dań – zupa z zielonych warzyw, zapiekanka z cukinii i śliwki w czekoladzie
Wegański obiad wcale nie musi być nudny. Można przygotować trzydaniową ucztę, która nie tylko zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza, ale również będzie zdrowa i niedroga. Warto stawiać zawsze na sezonowe warzywa i owoce. W jesiennym wegańskim obiedzie doskonale sprawdzą się brokuły, brukselka, cukinia i śliwki.
Wegański obiad wcale nie musi być nudny. Można przygotować trzydaniową ucztę, która nie tylko zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza, ale również będzie zdrowa i niedroga. Warto stawiać zawsze na sezonowe warzywa i owoce. W jesiennym wegańskim obiedzie doskonale sprawdzą się brokuły, brukselka, cukinia i śliwki.
Poniższa propozycja wegańskiego obiadu to ciekawy pomysł na urozmaicenie tygodniowego menu wszystkożerców oraz podpowiedź dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą roślinną.
Przepis na wegańską zupę z zielonych warzyw
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł,
- 5 świeżych brukselek,
- 4 liście kapusty pekińskiej,
- 1 mały por,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 litry wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 35 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, czosnek i pora, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku na oleju.
- Umyj brokuła, podziel go na bardzo małe różyczki, kłącza możesz wyrzucić lub posiekać w drobną kostkę.
- Umyj brukselki, zdejmij wierzchnie listki i pokrój je na ćwiartki.
- Umyj liście kapusty i pokrój je w paski.
- Wrzuć wszystkie warzywa do smażących się cebuli i pora i cały czas mieszając podsmażaj wszystko na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
- Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj sos sojowy i tymianek do momentu, aż brukselka będzie miękka.
- Jeżeli jest taka potrzeba – dosól i dodaj pieprz. Możesz zblendować zupę lub podawać ją w formie niezmiksowanej.
Przepis na zapiekankę z cukinii, tofu i ziemniaków
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 6 średniej wielkości ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- około 15-20 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 4 łyżeczki soli.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 90 minut
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię, przekrój ją na pól wzdłuż, jeżeli gniazda nasienne są duże, usuń je łyżką. Pokrój cukinie w cienkie plastry.
- Obierz ziemniaki i po przekrojeniu ich na połówki również pokrój na plastry.
- Cebule posiekaj w piórka i zeszklij na patelni na 1 łyżce oleju.
- Pokrój pomidory w paski.
- Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem.
- Do dużej miski wsyp pokrojone ziemniaki, cukinię, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażoną cebulę i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia do pieczenia.
- Wierzch posyp pokrojonym w kostkę tofu.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
Przepis na wegański deser – śliwki w czekoladzie
Składniki:
- 10 dużych węgierek,
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 35 minut
Sposób przygotowania:
- Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki.
- Do rondelka z grubym dnem wlej mleko kokosowe, dodaj sól, chili i cynamon. Gdy zacznie się gotować dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści. Nie zestawiaj rondelka z ognia, czekolada musi mieć półpłynną konsystencję.
- Każdą połówkę śliwki nabijaj na patyczek do szaszłyka i obtaczaj w czekoladowej masie.
- Układaj czekoladowe śliwki na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia lub delikatnie natłuszczonym olejem.
Smacznego!