Przepis na domowe mleko sojowe
© HandmadePictures/Adobe Stock
Styl życia

Domowe mleko sojowe – najprostszy przepis

Mleko sojowe to doskonały zamiennik mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy lub pozostających na diecie wegańskiej. Domowe mleko sojowe ma lekko żółty kolor, jest gęste i znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy, budyniu, naleśników, deserów, smoothie, ciast itp. Ma neutralny smak, dlatego można go również wykorzystywać w wytrawnych daniach.

Mleko sojowe to doskonały zamiennik mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy lub pozostających na diecie wegańskiej. Domowe mleko sojowe ma lekko żółty kolor, jest gęste i znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy, budyniu, naleśników, deserów, smoothie, ciast itp. Ma neutralny smak, dlatego można go również wykorzystywać w wytrawnych daniach.

 

Po domowej produkcji mleka sojowego pozostaje tzw. okara, czyli wytłoczyny z ziaren soi. Jest to produkt, który można wykorzystać do przyrządzenia kotletów, chleba, ciasteczek, pasztetów, farszów, past kanapkowych i wielu innych potraw. Mleko sojowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym naczyniu (np. słoiku) lodówce nie dłużej niż 4-8 dni.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

Przepis na domowe mleko sojowe

Składniki na około 1 litr mleka:

  • 1 szklanka soi – suchych ziaren,
  • 1,5 l zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta ksylitolu lub innego cukru.

 

W przypadku, gdy mleko ma być słodkie, warto dodać również wanilię i oczywiście więcej posłodzić.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: cała noc – moczenie ziaren soi + około 45 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz soję pod bieżącą wodą i wsyp do bardzo dużego garnka, zalej 3 szklankami wody i zostaw na całą noc, aby się namoczyła.
  • Opłucz namoczoną soję i odcedź, następnie ponownie zalej 3 szklankami wody, dodaj sól i zblenduj. Gotową sojową pulpę gotuj na bardzo małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Cały czas monitoruj, czy nie kipi. Gdy na powierzchni będzie pojawiała się gęsta piana, skrapiaj ją zimną wodą. Odstaw na 5 minut z palnika i ponownie gotuj przez 15 minut.
  • Odstaw do przestygnięcia.
  • Przecedź mleko – w tym celu najlepiej użyć lnianej czystej ściereczki lub gazy ułożonej na sicie. Pamiętaj o ustawieniu sitka na misce lub innym pojemniku, do którego będzie ściekało mleko. Zbierz szmatkę, chwytając ją za rogi i dokładnie odciśnij okarę.
  • Teraz możesz doprawić mleko ksylitolem i ewentualnie wanilią.

 

Przygotowane w ten sposób mleko sojowe jest też doskonałe do przyrządzenia tofu, czyli sera sojowego. Wystarczy dodać sok z cytryny lub ocet winny do gotującego się mleka, a następnie odcedzić grudki sera od cieczy.

Sernik wegański zrobiony na bazie tofu i świeżych truskawek.
©photka/stock.adobe.com
Styl życia
Wegański bezglutenowy tofurnik z truskawkami – przepis na deser bez pieczenia na lato
Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.

Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.   Letnie desery można wzbogacać sezonowymi owocami. W przypadku tofurników najlepiej sprawdzają się truskawki , wiśnie i maliny. Wegańskim produktem używanym do zagęszczania, w szczególności deserów jest agar, czyli proszek z morskich alg , który ma właściwości takie same jak żelatyna.   Przepis na tofurnik z truskawkami   Składniki: 600 g silken tofu , 200 g suszonych daktyli, 50 g cukru kokosowego, 2,5 szklanki mleka roślinnego, np. sojowego o smaku waniliowym lub migdałowego, około 1 szklanki wody – do agaru i namoczenia daktyli, 100 g nierafinowanego oleju kokosowego , 8 łyżek chłodnej wody, pół kilograma świeżych truskawek, 200 g migdałów w płatkach, 3 łyżeczki agaru, sok z jednej cytryny.   Czas przygotowania: około 60 minut, Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej daktyle ciepłą wodą (około pół szklanki) i odstaw na 15 minut, dzięki temu zmiękną. Po odcedzeniu nie wylewaj wody - posłuży jako słodzik do warstwy truskawkowej. Zmiel migdały np. blenderem lub pokrusz je w palcach na drobne kawałki, daktyle pokrój na bardzo małe kawałki i wymieszaj z migdałowymi okruszkami. Połącz migdały, daktyle i 3 łyżki mleka roślinnego z olejem kokosowym. Zagnieć masę i włóż ją do lodówki na 15 minut. Następnie wyłóż nią spód tortownicy i ponownie wstaw do lodówki, by stężała. Przygotuj agar: wlej do szklanki 8 łyżek chłodnej wody i wsyp 2 łyżeczki agaru, mieszaj, aż...

Pudding z nasion chia
© Floydine/Fotolia.com
Styl życia
Nasiona chia w roli głównej – 3 słodkie przepisy
Chia nasiona - przepisy na ciekawe wykorzystanie ziaren szałwii hiszpańskiej. Poniżej znajdziesz słodkie propozycje. Ziarna chia ze względu na neutralny smak są uniwersalnym dodatkiem do wszystkiego.

Chia nasiona - przepisy na ciekawe wykorzystanie ziaren szałwii hiszpańskiej. Poniżej znajdziesz słodkie propozycje. Ziarna chia ze względu na neutralny smak są uniwersalnym dodatkiem do wszystkiego. Słodki owocowy pudding z nasionami chia Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: duża puszka mleka kokosowego, 100 ml mleka sojowego, świeże maliny/truskawki lub ulubiona konfitura/dżem, 4 łyżki nasion chia, słód: 2 łyżki miodu  lub syropu z agawy, łyżeczka cukru waniliowego. łyżeczka wiórek kokosowych.   Sposób przygotowania: 1. Do dużej miski wlej mleko kokosowe i sojowe, wsyp nasiona, dodaj słód i wanilię, wszystko dokładnie wymieszaj następnie ubij lekko trzepaczką.. 2. Przelej do szklanek lub małych słoików i wstaw do lodówki – minimum na 4 godziny a najlepiej na całą noc. 3. Po wyjęciu z lodówki udekoruj owocami lub konfiturą i posyp wiórkami kokosowymi. Dżem owocowy z nasionami chia Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 250 g owoców sezonowych np. truskawek, malin, porzeczek, 4 łyżki wody, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy.   Sposób przygotowania: 1. Umyj owoce i osusz, tak aby pozbyć się nadmiaru wody. 2. Nasiona chia wymieszaj z wodą i odstaw na 15-30 minut. Gdy wchłoną wodę dodaj do nich owoce i syropu z agawy/klonowego. 3. Zmiksuj wszystko blenderem i przełóż do słoiczka.   Taki dżem możesz przechowywać w lodówce przez około tydzień. Doskonale smakuje z grzankami oraz jako dodatek do naleśników i deserów. Racuszki z chia Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej, 50 g brązowego cukru, 2 łyżki oleju...

Bigos wegetariański
© Ustinova/Fotolia.com
Styl życia
Bigos wegetariański z soczewicą i wędzonym tofu
Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy.

Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy.    Bigos najlepiej przygotować w dużym garnku o bardzo grubym dnie. Potrawę należy przyrządzać na małym ogniu i zadbać o to, by w naczyniu przez cały czas znajdował się płyn, np. woda lub zalewa z suszonych pomidorów. W innym przypadku może się przypalić.  Bigos wegetariański – dodatki  Bigos wegetariański można przygotować na wiele sposobów i urozmaicać go dodatkami. Wspaniale smakuje np. z suszonymi pomidorami oraz morelami i śliwkami. Potrawę warto przyprawić kminkiem, tymiankiem i dodać kilka goździków. Doskonale sprawdzą się też słodka papryka, różowy ocet winny oraz suszone owoce jałowca. Bigos w wersji wegetariańskiej przyrządza się z młodej, słodkiej kapusty. W okresie jesiennym sięga się po kapustę kiszoną. Danie dobrze komponuje się z pieczarkami, grzybami, jabłkami oraz cebulą.  Bigos wegetariański z soczewicą – przepis Składniki: 1 kg białej kapusty, 1 kg kiszonej kapusty, 1 szklanka zielonej soczewicy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 kwaśne jabłko , 10 wędzonych śliwek, 10 g suszonych grzybów, 4 łyżki sosu sojowego , 2 łyżki konfitury ze śliwek 150 ml wódki gorzkiej żołądkowej lub żubrówki, sól, olej, 4 ziarenek ziela angielskiego,  2 liście laurowe, 3 goździki, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki tymianku,  ½ łyżeczki ziaren gorczycy , ½ łyżeczki ziaren kolendry, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżka soli.    Stopień...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik