Reklama

Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.

Reklama

Żeby zrobić domowe lody nie musisz mieć specjalnego sprzętu kuchennego. Wystarczą łatwo dostępne składniki i odrobina cierpliwości.

Przepis na lody czekoladowe bez maszynki

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 jaja,
  • tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 60%),
  • stołowa łyżka wody przegotowanej,
  • 320 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 g cukru.

Sposób wykonania:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź.

2. Przygotuj trzy miski. Do jednej wbij żółtka, dodaj wodę i 50 g cukru. Składniki ubij na gładką masę.

3. Stale miksując do puszystej masy z żółtek, stopniowo wlewaj wystudzoną płynną czekoladę.

3. W drugiej misce ubij białka. Następnie wsyp pozostały cukier i ponownie ubij pianę. Masa powinna być sztywna, nawet po odwróceniu miski do góry dnem.

4. Do trzeciej miski wlej śmietankę i ubij ją na gęsty krem.

5. Do miski z żółtkami dodaj po łyżce piany z białek. Całość delikatnie mieszaj trzepaczką, aby masa była puszysta.

6. Następnie do jajek dodaj krem śmietanowy. Staraj się robić to stopniowo. Po każdej dodanej łyżce kremu, całość zamieszaj 3-4 razy.

7. Masę przelej do małych ceramicznych miseczek i wstaw na 3-4 godziny do zamrażarki.

Domowe lody czekoladowe bez jajek

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g śmietanki kremówki 30%,
  • 400 ml słodkiego mleka skondensowanego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 stołowe łyżki prawdziwego kakao.

Sposób wykonania:

1. Połowę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Pozostałą czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

2. Mleko skondensowane wlej do miski. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

3. Do mleka wlej płynną czekoladę. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

4. Do drugiej miski wlej śmietanę i za pomocą miksera ubij ją na gęsty krem.

5. Krem śmietanowy dodaj do masy z mleka, czekolady i kakao. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

6. Pod koniec mieszania dodaj posiekane kawałki czekolady.

7. Masę lodową przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą.

8. Formę wstaw do zamrażarki na ok. 5 godzin.

9. Gotowe lody wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10 minut, aby lekko zmiękły.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama