Domowe lody czekoladowe bez maszynki
Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.
Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.
Żeby zrobić domowe lody nie musisz mieć specjalnego sprzętu kuchennego. Wystarczą łatwo dostępne składniki i odrobina cierpliwości.
Przepis na lody czekoladowe bez maszynki
Czas wykonania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 jaja,
- tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 60%),
- stołowa łyżka wody przegotowanej,
- 320 ml śmietanki kremówki 30%,
- 100 g cukru.
Sposób wykonania:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź.
2. Przygotuj trzy miski. Do jednej wbij żółtka, dodaj wodę i 50 g cukru. Składniki ubij na gładką masę.
3. Stale miksując do puszystej masy z żółtek, stopniowo wlewaj wystudzoną płynną czekoladę.
3. W drugiej misce ubij białka. Następnie wsyp pozostały cukier i ponownie ubij pianę. Masa powinna być sztywna, nawet po odwróceniu miski do góry dnem.
4. Do trzeciej miski wlej śmietankę i ubij ją na gęsty krem.
5. Do miski z żółtkami dodaj po łyżce piany z białek. Całość delikatnie mieszaj trzepaczką, aby masa była puszysta.
6. Następnie do jajek dodaj krem śmietanowy. Staraj się robić to stopniowo. Po każdej dodanej łyżce kremu, całość zamieszaj 3-4 razy.
7. Masę przelej do małych ceramicznych miseczek i wstaw na 3-4 godziny do zamrażarki.
Domowe lody czekoladowe bez jajek
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g śmietanki kremówki 30%,
- 400 ml słodkiego mleka skondensowanego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 stołowe łyżki prawdziwego kakao.
Sposób wykonania:
1. Połowę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Pozostałą czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
2. Mleko skondensowane wlej do miski. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
3. Do mleka wlej płynną czekoladę. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
4. Do drugiej miski wlej śmietanę i za pomocą miksera ubij ją na gęsty krem.
5. Krem śmietanowy dodaj do masy z mleka, czekolady i kakao. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
6. Pod koniec mieszania dodaj posiekane kawałki czekolady.
7. Masę lodową przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
8. Formę wstaw do zamrażarki na ok. 5 godzin.
9. Gotowe lody wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10 minut, aby lekko zmiękły.
Smacznego!
- Samodzielnie przygotowane słodkości smakują lepiej i są zdrowsze. Wypróbuj przepis na dietetyczny deser czekoladowy.
- Im wyższa zawartość kakao, tym zdrowsza czekolada. Poznaj wartości odżywcze i kaloryczne gorzkiej czekolady.
- Jakie słodycze są najlepsze? Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?