Reklama

Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.

Reklama

Ciasto z rabarbarem można dowolnie urozmaicać, dodając np. jabłka, gruszki albo morele. Mąkę pszenną zastąpi mąka migdałowa (czyli zmielone migdały) lub kokosowa. Istnieje możliwość złączenia ze sobą dwóch rodzajów, wedle uznania. Ciasto można posypać jagodami goji lub wiórkami kokosowymi.

Potrzebujesz:

  • piekarnika,
  • stolnicy,
  • wałka,
  • sitka,
  • foliowego woreczka,
  • 2 misek,
  • blachy do pieczenia (o średnicy 26 centymetrów).

Składniki (na 12 porcji):

  • 500 gramów rabarbaru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 200 gramów schłodzonego masła (około 3/4 kostki).

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 50 gramów miękkiego masła (reszta, co została).

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Za pomocą sitka, przesiej mąkę na stolnicę.
  • Dodaj cukier puder, masło i żółtka.
  • Połącz całość nożem.
  • Rękami wyrabiaj masę, aż znikną grudki.
  • Ciasto włóż do foliowego woreczka i odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki.
  • Przełóż do miski, obsyp czubatą łyżką cukru i wymieszaj.
  • Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wyjęte z lodówki ciasto.
  • Blachę wysmaruj odrobiną masła i przełóż masę do środka.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Piecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez 10 minut.
  • Do miski włóż składniki na kruszonkę (masło, mąkę i cukier) i złącz je palcami (tak, żeby powstały grudki).
  • Upieczone ciasto posyp bułką tartą.
  • Dodaj rabarbar i rozprowadź go równomiernie w blaszce.
  • Ciasto posyp kruszonką.
  • Piecz całość w piekarniku przez 40 minut, w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama