Zdrowy deser – pomysł na ciasto daktylowe
Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, świetnie sprawdzają się jako dodatek i składnik deserów, a jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest ciasto daktylowe.
Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, świetnie sprawdzają się jako dodatek i składnik deserów, a jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest ciasto daktylowe.
Daktyle wpływają korzystnie na proces trawienia, gdyż są bogatym źródłem błonnika. Przywracają również równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Są źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpłyną na samopoczucie i usprawnią pracę układu nerwowego. Pomagają także kontrolować poziom stężenia złego cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym układ sercowo-naczyniowy.
Przepis na ciasto daktylowe
Składniki masy:
- pokrojone daktyle (2 szklanki),
- wywar z zielonej herbaty (1 szklanka).
Składniki ciasta:
- płatki owsiane (500 gramów),
- sezam (300 gramów),
- słonecznik łuskany (300 gramów),
- dynia łuskana (100 gramów),
- wywar z zielonej herbaty (1/4 szklanki),
- olej rzepakowy (3/4 szklanki),
- cynamon (1/2 łyżeczki).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Składniki masy zagotować i gotować ok. 20 minut do momentu aż daktyle zmiękną.
- Produkty na ciasto wymieszać i połowę przełożyć na blachę.
- Na warstwie ciasta umieścić masę daktylową.
- Przykryć masę daktylową wymieszaną masą z owsem.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC.
- Ciasto piec około 20 minut do uzyskania delikatnie złotego koloru.
- Idealnie, jeśli ciasto może pozostać w lodówce na noc.
- Ciasto można podawać z gęstym jogurtem i syropem owocowym.
Smacznego!
- Lubisz desery? Sprawdź prosty przepis na Crème brûlée.
- Zobacz też przepis na wegańskie muffinki warzywne.
- Zaskoczyli cię niespodziewani goście? Sprawdź najprostszy przepis na muffinki – szybkie i łatwe ciastka.
- Rukola nie tylko w sałatce. Sprawdź, przepis na zupę z rukoli!