Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Styl życia

Bakalie na kruchym cieście. Idealne ciasto na świąteczny stół!

Bakalie na kruchym cieście. Idealne ciasto na świąteczny stół!

Orzechy, migdały i rodzynki oblane gorącą czekoladą na kruchym chrupiącym maślanym spodzie. Czy można sobie wyobrazić lepsze połączenie na Boże Narodzenie? 

 

Jeśli nie lubicie spędzać wielu godzin w kuchni, to ciasto dla was. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, a jeśli ciasto zrobicie dzień wcześniej, od przygotowania do upieczenia, minie niespełna godzina! 

 

Kruchy bakaliowiec 

ciasto
300 g mąki
3 łyżki cukru
3 żółtka
1/2 łyżki proszku do pieczenia
90 g masła

bakalie
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów bez skórki
50 g rodzynek

polewa
100 g masła
4 łyżki kakao
4 łyżki drobnego cukru
4 łyżki mleka

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, formujemy z niego dwie kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki. Po tym czasie obie kule ścieramy na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (23×27 cm) na tarce o grubych oczkach, starając się równomiernie rozkładać wiórki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.


Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy polewę – masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do zagotowania. Na gorącym upieczonym spodzie rozsypujemy posiekane wcześniej bakalie i całość zalewamy gorącą polewą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Smacznego!
 
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Kruchy bakaliowiec

Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
 
 
Newsy
Magda Gessler
Już niedługo zabłyśnie pierwsza gwiazda nad wigilijnym stołem i zacznie się Boże Narodzenie. Oprócz tradycyjnych dań na stołach pojawią się świąteczne słodkie wypieki, pełne bakalii, miodu i korzennych aromatów.

Najlepsze ciasta i torty w Warszawie są w maleńkiej uroczej kawiarence „Słodki, słony...” Wypiekane według starych receptur, gdzie nie żałuje się orzechów, migdałów, rodzynek, kremu i czekolady, wabią swym doskonałym smakiem wielbicieli słodyczy. Trudno się oprzeć kruchym babeczkom z owocami, pysznym drożdżówkom, tortom z białej, rozpływającej się w ustach bezy z kremem migdałowym lub kawowym, strucli z konfiturą malinową, sernikom, szarlotkom i eklerom z bitą śmietaną – istne szaleństwo smaków, kształtów, zapachów i kolorów! Ten słodki zawrót głowy zawdzięczamy Magdzie Gessler, czarodziejce dobrego smaku. PIERNIK 30 dkg miodu, 3 łyżki masła, 6 dkg kakao, 15 dkg cukru, 3–4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Gotować miód, cukier, masło i kakao na małym ogniu 15–20 minut. Dodać przyprawę.   15 dkg cukru, białka z 9 jaj, 30 dkg mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 dkg kakao, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe, śliwki kalifornijskie – 15 dkg każdego, powidła śliwkowe do przełożenia Ubić pianę z białek. Dodać cukier i wlać ostudzoną masę piernikową. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wrzucić 3/4 bakalii. Wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po ostudzeniu przekroić blat na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi i nakryć drugą połową blatu. Oblać masą czekoladową i posypać wierzch pozostałymi bakaliami. Masa czekoladowa 2 szklanki śmietany, szklanka cukru, 3–4 łyżki masła, 4 tabliczki gorzkiej czekolady,  kieliszek rumu Zagotować śmietanę z cukrem i masłem. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać ze śmietaną. Dodać...

Paweł Płaczek
Newsy
Obłędnie pyszne świąteczne ciasto bez pieczenia? To proste! Oto przepis idealny!
Proste, pyszne i gotowe w 30 minut!

Ciasto chałwowe bez pieczenia - przepis 8-10 porcji 30 minut + chłodzenie  SKŁADNIKI 600 g ciastek korzennych  200 g dżemu malinowego lub śliwkowego  KREM CHAŁWOWY  1 l mleka  3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki mąki pszennej  100 g cukru  2 żółtka 200 g masła  laska wanilii 300 g chałwy waniliowej  DODATKOWO kakao do dekoracji  Krem chałwowy: pół litra mleka mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Drugie pół litra zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy to wymieszane z mąką i jajkami, a potem całość jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Gdy powstanie gęsty budyń, odstawiamy go, aby całkiem wystygł. Masło ubijamy mikserem, aż stanie się jasne i puszyste, a następnie, cały czas miksując, dodajemy ziarenka z całej wanilii i (partiami) wystudzony budyń. Na koniec wsypujemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Całość ponownie miksujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. W blaszce (ok. 24x24 cm) wyłożonej papierem pergaminowym układamy warstwami po kolei ciastka, dżem i krem budyniowy. Tak postępujemy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy sporą ilością kakao. Smacznego!

Newsy
Czekoladowa Gwiazdka! Brownie dla romantyczki, ptyś dla kusicielki, tartaletka dla damy. A dla niego…
Czekoladowa Gwiazdka! Brownie dla romantyczki, ptyś dla kusicielki, tartaletka dla damy. A dla niego…

var _gde_rflsgojidt = new Image(1,1); _gde_rflsgojidt.src='https://edipresse.hit.gemius.pl/redot.gif?l=8/tstamp='+(new Date()).getTime()+'/id=B7Y7__NMHIiE8a3udicr13Z3nIS10yQhCXvoONManMv.e7/stparam=rflsgojidt/fastid=ntbwltbmxlbsiydngnimweylyqnb'; Powiedz, jaką słodycz lubisz, a powiemy ci, kim jesteś! Uwielbiasz czekoladę albo ciepłe kakao z pianką? Najpewniej więc tak samo, jak my, uwielbiasz czerpać z życia pełnymi garściami i celebrować nawet niewielkie okazje! Święta to najlepszy okres, aby poczuć dziecięcą radość i skupić się wyłącznie na przyjemności – i nie mieć z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia!   Zobacz świąteczne pyszności od Wedla i sprawdź, co możesz z nich przygotować. Te Święta będą palce lizać…  Brownie z solonym karmelem dla romantyczki! Pełne sprzeczności, a jednak o wyjątkowej harmonii. Słodko-słone, dokładnie takie samo jak miłość, przyjaźń albo po prostu… życie. Uwielbiamy to kultowe amerykańskie ciastko i tak samo, jak Nigella Lawson uważamy, że tu nie ma miejsca na półśrodki: im bardziej czekoladowe, tym lepiej.    Zobacz przepis na pyszne Brownie z solonym karmelem i sezamkami: Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej  1 i ½ szklanki cukru brązowego  2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel (do rozpuszczenia) 150g masła 1 tabliczka czekolady gorzkiej E.Wedel (do pokruszenia do środka) ½ szklanki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki sól 2-3 opakowania sezamków AHA Przygotowanie: Krok 1: Gorzką czekoladę E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować razem z cukrem brązowym i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać jajka i całość ponownie zmiksować....

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner