Reklama

Profilaktyka cukrzycy polega na utrzymywaniu prawidłowej wagi, zrezygnowaniu z palenia tytoniu oraz przestrzeganiu zasad zdrowej diety. Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną.

Reklama

Podczas leczenia cukrzycy podawanie są zastrzyki z insuliny (w przypadku cukrzycy typu 1). Diabetyk musi stale przestrzegać radykalnej diety cukrzycowej i kontrolować poziomu cukru we krwi (cukrzyca typu 2). Leczenie cukrzycy jest procesem długotrwałym i wymagającym systematyczności.

Profilaktyka cukrzycy – utrzymanie prawidłowej wagi, regularny wysiłek fizyczny

Jednym z działań profilaktycznych cukrzycy jest utrzymywanie prawidłowej wagi. Wielu diabetyków to osoby z otyłością. Nadwaga zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2. Ważną rolę odrywa także aktywność fizyczna. Systematyczne ćwiczenia indywidualnie dopasowane do preferencji ćwiczącego lub regularne spacery dotlenią organizm, poprawią ukrwienie i pomogą utrzymać prawidłową wagę.

Profilaktyka cukrzycy to także zdrowa dieta

Tłuste i słodkie posiłki należy zastąpić pokarmami bogatymi w błonnik, witaminy i minerały. Dieta w cukrzycy powinna zawierać duże ilości owoców i warzyw (szczególnie zielonych – sałata, brokuł, kapusta), które oprócz minerałów i witamin są także źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy i barwników. Flawonoidy stymulują produkcję insuliny i hamują proces glikacji – łączenia białek z glukozą. W diecie cukrzycowej znaleźć powinny się także otręby, ryby, ciemny ryż, ciemne pieczywo i chude mięsa. Czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowań na choroby naczyniowo-sercowe jest również palenie papierosów. W profilaktyce cukrzycy zalecane jest zrezygnowanie z palenia tytoniu oraz ograniczenie spożycia napojów alkoholowych. W grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę są osoby po 45. roku życia, dlatego po przekroczeniu tego wieku, należy regularnie wykonywać badania krwi.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama