Produkty z węglowodanami – węglowodany w pożywieniu
©Yulia Furman/Adobe Stock
Styl życia

Dieta wysokowęglowodanowa. Produkty bogate w węglowodany. Średnia zawartość węglowodanów w produktach

Węglowodany to główny składnik energetyczny pożywienia. Organizm potrzebuje minimum 100g cukrów/dobę do zaopatrzenia narządu, jakim jest mózg. Spożycie węglowodanów powinno oscylować jednak na wyższym poziomie, gdyż bez energii narządy organizmu nie będą działać poprawnie.

Węglowodany to główny składnik energetyczny pożywienia. Organizm potrzebuje minimum 100g cukrów/dobę do zaopatrzenia narządu, jakim jest mózg. Spożycie węglowodanów powinno oscylować jednak na wyższym poziomie, gdyż bez energii narządy organizmu nie będą działać poprawnie.

 

Wiedząc, że węglowodany są ważne, należy teraz skupić się na kwestii, jaką są produkty bogate w węglowodany. Wybierając się do sklepu, warto byłoby wiedzieć, w jakich produktach są węglowodany oraz które wyroby określić można mianem wyrobów wysokowęglowodanowych.

 

Zapoznając się z tym tekstem dowiesz się: jakie produkty zawierają węglowodany, jak wybierać wartościowe wyroby, czy warto włączyć do diety produkty wysokowęglowodanowe?

Węglowodany - produkty, podział, obecność w diecie

Cukry to główny składnik diety człowieka. Występują one w większości wyrobów spożywczych dostępnych na półkach sklepowych. Trudno byłoby zebrać na raz wszystkie produkty węglowodanowe, gdyż jest ich cała gama. Lepszym podziałem będzie wyróżnienie kategorii produktów spożywczych obfitych w węglowodany.

 

Jako że organizm potrzebuje składnika energetycznego, warto uświadomić sobie, że zawartość tej frakcji to nieodłączny element zbilansowanej diety. Węglowodany dzielimy na te o krótkim czasie przyswajania - cukry proste oraz na te o długim okresie wchłaniania - węglowodany złożone. Możemy również zaznaczyć, że to właśnie ta druga opcja jest zalecana jako źródło energetyczne dla organizmu.

Czy produkty węglowodanowe stanowią nieodłączny element racji pokarmowej?

Mózg potrzebuje ok. 100g węglowodanów do tego, aby mógł normalnie funkcjonować. Dlatego nasza dieta powinna zawierać przynajmniej minimalną ilość tych produktów. Decydują one o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, stąd warto wiedzieć, jakie produkty bogate są w cukry.

Jakie produkty mają dużo węglowodanów - produkty bogate w węglowodany - lista

Produkty zawierające dużo węglowodanów to zazwyczaj te, opierające się o zawartość zbóż, owoców, warzyw, roślin strączkowych, roślin bulwiastych, czy wyrobów cukierniczych. Do worka z produktami, które mają dużo węglowodanów zdecydowanie zaliczyć można: ziemniaki, słodycze, owoce, wyroby zbożowe: makaron, chleb, ryż oraz wiele innych.

 

Węglowodany - produkty (tabela).

Produkt

Zawartość węglowodanów

na 100g/produktu

Mąka pszenna

74,0

Chleb chrupki

78,9

Płatki kukurydziane

83,6

Śliwki suszone

68,9

Fasola biała

61,6

 

Produkty ubogie w węglowodany - dieta bezwęglowodanowa jako skuteczny sposób redukcji masy ciała

Ostatnie doniesienia dietetyczne wskazują na to, iż to nie tłuszcz jest głównym winowajcą nadwagi i otyłości, a właśnie produkty węglowodanowe. Ich wysokie spożycie, uwarunkowane wysokim przetworzeniem produktów spożywczych, wpływa na wzmocnienie ich smaku. Cukry proste spożywane w dużej ilości nie wywołują tak szybkiego odczucia sytości, przez co jemy ich o wiele za dużo.

 

Zbyt duża zawartość produktów wysokowęglowodanowych w diecie powoduje przekroczenie normy na zapotrzebowanie na ten składnik, przez co “węgle” zamieniane są w wątrobie na magazyn energii w postaci tłuszczu, który odkłada się w organizmie. I to właśnie to jest główną przyczyną niezadowalającej sylwetki.

 

W przypadku kiedy chcemy zadbać o sylwetkę, warto wiedzieć, które wyroby zaliczyć możemy, jako produkty ubogie w węglowodany (wyroby o korzystnym profilu węglowodanowym)

 

Dieta bezwęglowodanowa - produkty z korzystnym profilem węglowodanowym

  • Komosa ryżowa
  • Maniok
  • Kasza gryczana
  • Topinambur
  • Kasza jaglana

 

Produkty z małą ilością węglowodanów to te, które spowodują efekt redukcji masy ciała. Tutaj oczywiście warto powiedzieć o wyrobach obfitych w białko, które dzięki wymaganiu większej energii na zmetabolizowanie sprzyjają redukcji masy ciała.

Produkty bogate w węglowodany złożone

Węglowodany to niejednorodna kategoria produktów spożywczych, ponieważ dzieli się je na cukry złożone i proste. Warto wiedzieć, które produkty bogate są w węglowodany złożone, a które odwrotnie. Jako że produkty węglowodanowe stanowią podstawę diety diabetyka, korzystnie wiedzieć również, które produkty węglowodanowe nie pogorszą stanu chorego. Będą to przede wszystkim cukry złożone.

 

Węglowodany złożone - produkty:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • warzywa bulwiaste,
  • rośliny strączkowe,
  • warzywa: burak, pietruszka, marchew.

 

Węglowodany proste - produkty:

  • słodycze,
  • owoce,
  • mąka pszenna,
  • miód.

Produkty węglowodanowe a odchudzanie

Schemat żywienia oparty o produkty wysokowęglowodanowe to model, który szybko może doprowadzić do wzrostu masy ciała. Dlatego zaleca się odpowiednie spożycie tego składnika odżywczego.

 

chleb razowy i pomidory
©npls/Fotolia.comnpls
Styl życia
Dieta rozdzielna, czyli niełączenie białek i węglowodanów. Zasady diety rozdzielnej, grupy produktów żywnościowych
Dieta rozdzielna zakłada podział produktów żywnościowych na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Zasadą jest zachowanie 4-godzinnego odstępu między posiłkiem zawierającym białka a węglowodanowym. Stosowanie diety wspomaga proces odchudzania i detoksykację organizmu.

Dieta rozdzielna zakłada podział produktów żywnościowych na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Zasadą jest zachowanie 4-godzinnego odstępu między posiłkiem zawierającym białka a węglowodanowym. Stosowanie diety wspomaga proces odchudzania i detoksykację organizmu. Dieta rozdzielna przyczynia się do przyspieszania procesów przemiany materii skutkując spadkiem masy ciała. W trakcie jej stosowania dozwolone są praktycznie wszystkie produkty żywnościowe. Podstawową zasadą diety jest niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku. Na czym polega dieta rozdzielna? Dieta rozdzielna, nazywana również dietą niełączenia , została opracowana przez amerykańskiego doktora – Williama Haya. Według naukowca węglowodany i białka pochodzące z żywności są trawione przez różne enzymy, dlatego przy łączeniu ich w jednym posiłku dochodzi do przeciążenia układu trawiennego, a w konsekwencji do powstawania różnych chorób, m.in. otyłości. Twórca diety niełączenia podzielił produkty żywnościowe na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe i neutralne. Głównym założeniem diety jest komponowanie potraw w taki sposób, aby w jednym posiłku nie pojawiły się zarówno węglowodany, jak też białka. Produkty neutralne mogą być łączone ze wszystkimi pozostałymi (białkowymi i węglowodanowymi). Jadłospis w diecie rozdzielnej powinien uwzględniać 5 posiłków dziennie. Pomiędzy potrawami dostarczającymi węglowodanów a białkowymi należy zachować 4-godzinną przerwę. W diecie niełączenia ważne jest picie co najmniej 8 szklanek płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej oraz ziołowych herbatek. Grupy produktów w diecie rozdzielnej W diecie rozdzielnej produkty dzieli się na trzy podstawowe grupy: węglowodanowe: ziemniaki, pieczywo,...

Spaghetti
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Węglowodany – definicja i źródła
Węglowodany (cukry, sacharydy) to podstawowe źródło energii, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Węglowodany powinny stanowić 55-65% zbilansowanej diety. Najbardziej wartościowe są węglowodany złożone – nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi oraz są źródłem błonnika.

Węglowodany (cukry, sacharydy) to podstawowe źródło energii, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Węglowodany powinny stanowić 55-65% zbilansowanej diety. Najbardziej wartościowe są węglowodany złożone – nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi oraz są źródłem błonnika. Co to są węglowodany – cukry proste Węglowodany proste to glukoza, sacharoza i laktoza. Cukry te zaraz po zjedzeniu powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. W wyniku tego wzrostu, w niedługim czasie, występuje więc jej duży spadek, co powoduje napady głodu. Węglowodany proste składają się z jednej cząsteczki cukru, są w całości trawione. Glukoza , sacharoza i laktoza są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, osoby zdrowe powinny ich unikać – jest to dobry wybór jedynie dla osób na diecie lekkostrawnej. Co to są węglowodany – cukry złożone Węglowodany złożone to skrobia i glikogen – składają się z więcej niż jednej cząsteczki cukru. Proces trawienia węglowodanów złożonych jest znacznie dłuższy niż wchłanianie węglowodanów prostych, dzięki czemu dłużej pozostajemy syci. Ich spożycie nie podwyższa tak bardzo poziomu glukozy, jak w przypadku cukrów prostych, a tym samym nie powoduje jego gwałtownych, dużych spadków. Dzięki temu nie ma ryzyka pojawienia się nagłych ataków głodu. W czym są węglowodany – źródła cukrów w żywności Węglowodany zawarte są w produktach pochodzenia roślinnego – zbożach, nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach. Źródłem węglowodanów są ziemniaki, ryż , makaron, pieczywo, kasza, cukier rafinowany (zawarty w słodyczach, napojach). Należy unikać węglowodanów białych (z mąki oczyszczonej), tj. białego pieczywa, białego ryżu, białego makaronu – to źródła węglowodanów prostych. Źródłem cukrów prostych są zarówno owoce, jak i słodycze z cukrem rafinowanym – o...

Magnez a jedzenie - w jakim pożywieniu jest magnez ?
© bit24/Adobe Stock
Styl życia
Uniwersalny składnik diety - magnez. W czym jest magnez - produkty obfite w makroskładnik. Źródła magnezu w diecie - jadłospis dla każdego
Magnez to element żywienia o niezwykle ważnej funkcji względem organizmu. Decyduje o prawidłowej pracy takich układów, jak: sercowo-naczyniowy, nerwowy, mięśniowy. Magnez w żywności powinien stanowić nieodłączny składnik zbilansowanego jadłospisu.

Magnez to element żywienia o niezwykle ważnej funkcji względem organizmu. Decyduje o prawidłowej pracy takich układów, jak: sercowo-naczyniowy, nerwowy, mięśniowy. Magnez w żywności powinien stanowić nieodłączny składnik zbilansowanego jadłospisu.   Jednak gdzie występuje magnez? Co ma najwięcej magnezu? Te pytania dla niektórych wciąż pozostają bez wyjaśnienia. Tekst ten pozwoli Ci zapoznać się z najczęściej zadawanymi pytaniami dotyczącymi tego makroelementu. Magnez - czym jest, jaką pełni funkcję? Magnez to niezbędny składnik prawidłowo pracującego organizmu. Decyduje on o prawidłowym przebiegu ok. 300 procesów biochemicznych zachodzących w ciele. Do głównych funkcji tego makroelementu zaliczyć możemy: regulacja układu nerwowo-mięśniowego, warunkuje prawidłowy rytm serca, buduje kości i zęby, wzmacnia układ odpornościowy , warunkuje zdrowie psychiczne. Magnez - występowanie w naturze, źródła zwierzęce i roślinne Jest to element powszechnie występujący w pożywieniu. Na pytanie, co zawiera magnez, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, gdyż praktycznie każda kategoria spożywcza pochwalić się może wysoką zawartością tego pierwiastka. Magnez w jedzeniu to temat powszechnie znany, jednak dla niektórych osób pojęcie “ źródła magnezu w diecie ” wciąż jest nieznane.   Magnez - występowanie: orzechy i nasiona (orzech włoski, migdały), owoce (banan), warzywa (rukola, szpinak), rośliny strączkowe (bób, soczewica), produkty zbożowe (kasza gryczana, kiełki pszenicy). Czy magnez w jedzeniu wystarczy - rola suplementacji Warto pamiętać, że biodostępność tego składnika uwarunkowana jest stanem organizmu, poziomem odżywienia, czy spożywanym pokarmem, dlatego niekiedy zaleca się wprowadzenie...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik