Pasta do chleba i frytki, czyli przepisy na potrawy z pieczonej dyni
Potrawy z dyni cieszą się popularnością ze względu na swój smak i wygląd. Frytki z dyni doskonale komponują się z rybą, a pasta najlepiej smakuje podana na słonych krakersach lub chrupiącej bagietce.
Potrawy z dyni cieszą się popularnością ze względu na swój smak i wygląd. Frytki z dyni doskonale komponują się z rybą, a pasta najlepiej smakuje podana na słonych krakersach lub chrupiącej bagietce.
Dynia jest źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, cynku i beta-karotenu. Jest niskokaloryczna, ale ma wysoki indeks glikemiczny (IG=75).
Kremowa pasta z dyni do chleba
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Stopień trudności: średnie
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- blendera,
- formy i papieru do pieczenia.
Składniki:
- 1 kilogram dyni,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 2 łyżki pasty tahini (sezamowej),
- 3 papryki (najlepiej żółte),
- pół łyżeczki mielonej papryki chili,
- szczypta pieprzu i soli himalajskiej.
Sposób wykonania:
- Dynię oczyść i przekrój na pół.
- Miąższ dyni natrzyj oliwą z oliwek.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią dynię.
- Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do temperatury 150º aż stanie się miękka (ok. 60 minut).
- Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Po 30 minutach wyjmij formę z piekarnika i ułóż obok dyni ząbki czosnku w łupinkach i kawałki papryki.
- Paprykę skrop oliwą z oliwek.
- Całość włóż do piekarnika na kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Łyżką stołową usuń nasiona z dyni a miąższ przełóż do blendera.
- Z papryk usuń skórkę a miąższ przełóż do dyni.
- Czosnek wyjmij z łupin i dodaj go do blendera.
- Do warzyw dodaj sok z cytryny, chili, pieprz i pastę tahini.
- Całość zmiksuj na jednolitą pastę.
Smacznego!
Frytki z dyni
Rada: Jeżeli pieczesz frytki dyniowe po raz pierwszy, co jakiś czas zaglądaj do piekarnika i sprawdzaj, czy się nie przypalają. Gotowe frytki powinny być miękkie i rumiane. Dodając do frytek słupki imbiru, wzmocnisz smak dyni i nadasz jej przyjemnego, korzennego aromatu.
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- miski,
- deski do krojenia,
- blachy i papieru do pieczenia.
Składniki:
- 400 g dyni,
- 1 łyżeczka drobnych otrąb,
- imbir (kawałek ok. 4 cm),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu i soli himalajskiej.
Sposób wykonania:
- Dynię obierz ze skórki i usuń miękki miąższ z pestkami.
- Twarde kawałki dyni pokój w słupki.
- Imbir obierz łyżeczką i pokrój w niewielkie słupki.
- Słupki z dyni i imbiru umieść w dużej misce.
- Dodaj przyprawy, otręby i oliwę.
- Całość dokładnie wymieszaj dłonią.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią frytki.
- Frytki dyniowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut.
Smacznego!
- Sprawdź przepis na szybkie przekąski z cukinii i nie tylko. Koreczki - przystawka idealna.
- Co jesz na kolację? Dowiedz się, co jeść, a czego unikać.
- Posiłek potreningowy musi być zbilansowany. Zobacz dwa proste przepisy.